Ministarka zdravlja koja je propagirala sirup protiv korone, pozitivna na virus

Svet 23. jan 202110:411 komentar
REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Ministarka zdravlja Šri Lanke koja je pila i propagirala specijalni sirup za zaštitu od koronavirusa, testirana je pozitivno na kovid-19.

Zdravstveni zvaničnik potvrdio je da je ministarka Pavitra Vaniaračiči postala najviši funkcioner u toj zemlji inficiran virusom.

Ona i njeni najbliži kontakti su otišli u samoizolaciju.

Lekari su rekli da nema naučne osnove za sirup, koji spravlja vrač, kao lek za koronavirus. Mediji prenose da sirup sadrži med i muskatni oraščić.

Hiljade ljudi okupilo se u decembru u selu Bandara, severoistočno od glavnog grada Kolomba da nabavi taj sirup, samo nekoliko dana pošto su ga popili ministarka i još nekoliko državnih zvaničnika.

Proizvođač sirupa rekao je da je dobio formulu „putem svojih božanskih moći“. U lokalnim medijima on je tvrdio da se Hindu boginja Kali pojavila pred njim u snu i dala mu recept da spasi čovečanstvo od koronavirusa.

U Šri Lanki je uobičajeno da se pored redovnih lekova uzimaju i alternativni.

Juče je Šri Lanka odobrila vakcinu AstraZeneke i Univerziteta Oksford protiv kovida-19, uz upozorenja lekara da bi oni u prvoj liniji trebalo brzo da budu vakcinisani kako bi se sprečio kolaps zdravstvenog sistema. To je prva vakcina odobrena za vanrednu upotrebu u Šri Lanki.

Ministarstvo zdravlja navelo je da će vakcinacije početi sredinom februara.

U Šri Lanki je zaraza korona virusa ponovo počela da se širi u oktobru se ponovo rasplamsala zaraza u oktobru kada su se pojavila dva klastera, jedan oko fabrike odeće i drugi na glavnoj ribljoj pijaci u Kolombu i predgradjima.

Šri Lanka je prijavila 52.964 slučaja zaraze koronom i 278 umrlih.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar