Ministarstvo odbrane: Oružane snage Tajvana u borbenoj pripravnosti

Svet 04. avg 202212:163 komentara
Reuters/Ann Wang

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u Tajpeju da su oružane snage zemlje u borbenoj pripravnosti i da nadziru svih šest područja manevara oko demokratske ostrvske republike, kao i ostrva dalje od obale.

Tajvan je spreman za sukob, koji ne traži, ali braniće nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, rečeno je.

Pročitajte još

Ministarstvo je navelo da je kineska vojska namerno odabrala manevarska područja u pogledu lokacija i razmera, kako bi prekršila status kvo Tajvana i potkopala regionalni mir.

Primedbe se odnose na činjenicu da šest područja delom zadiru u tajvanske teritorijalne vode, što se nije događalo u prethodnim vežbama.

Manevri su počeli već u utorak uveče, ali su u četvrtak pojačani do punog opsega.

Ministarstvo odbrane je potvrdilo da je Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) u četvrtak poslepodne ispalila „nekoliko vođenih projektila klase Tongfeng“ u vode severoistočno i jugozapadno od ostrva.

Portparol ministarstva kratko je rekao da su tajvanske oružane snage pratile ispaljivanje u stvarnom vremenu, nakon što su ga detektovale u 13 sati i 56 minuta po lokalnom vremenu (7.56h po srednjoevropskom vremenu) i da su aktivirale odbrambene sisteme.

Ministarstvo je osudilo „tu iracionalnu akciju koja potkopava regionalni mir“.

Čini se da je potvrda ministarstva odbrane bila jedna od prvih indikacija da je Kina zapravo počela vojne vežbe gađanja bojevom municijom iz vazduha i mora, kao što je PLA prethodno najavila „vežbe zajedničke obuke“ u šest područja koja okružuju Tajvan.

Komentari

Vaš komentar