Ministarstvo: Ruska vojska sprovela ofanzivne operacije u oblasti Zaporožja

Svet 21. jan 202315:052 komentara
Izvor: Tanjug via Russian Defense Ministry Press Service photo via AP (ilustracija)

Ruska vojska saopštila je da je sprovela "ofanzivne operacije" u oblasti Zaporožja, na jugu Ukrajine, kao i da joj je to omogućilo da zauzme povoljnije položaje.

„U pravcu Zaporožja, posle ofanzivnih operacija, jedinice istočne vojne oblasti zauzele su povoljnije linije i položaje“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, bez dodatnih detalja.

Pročitajte još

Sinoć su ruske snage izvestile o velikom „jačanju“ sukoba u toj oblasti, „na celoj liniji fronta“.

U svom jutarnjem izveštaju, ukrajinska vojska je danas samo sopštila da je juče gađano oko desetak sela u južnoj oblasti.

Linija kontakta između ukrajinske i ruske vojske u oblasti Zaporožje nije se mnogo pomerala više meseci i tu nije bilo većih borbi, za razliku od južnog regiona Herson i istočnog Donjeck, koji je sada epicentar sukoba.

U oblasti Bahmut nastavili su se intenzivni sukobi između ukrajinske i ruske vojske, potpomognute paravojnom grupom Vagner. Grupu Vagner su SAD juče proglasile međunarodnom kriminalnom organizacijom.

Jedan visoki američki zvaničnik je rekao da Ukrajina ipak treba da se usmeri na veliku kontraofanzivu na proleće, a ne na odbranu tog grada (Bahmuta), koji je danas u velikoj meri razoren i koji je napustilo gotovo celokupno stanovništvo.

Konašenkov: U DNR oboren avion ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva

Ruske Vazdušno-kosmičke snage oborile su avion ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

„Lovački avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su avion ‘su-24’ vazdušnih snaga Ukrajine u blizini sela Vladimirovka u Donjeckoj Narodnoj Republici“, rekao je Konašenkov.

On je dodao da su ruski PVO sistemi oborili helikopter „mi-8“ ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u oblasti Harkov.

„Sistemi PVO oborili su helikopter ‘mi-8’ ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini sela Lozovaja, Harkovska oblast“, rekao je Konašenkov, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, ruske snage uništile su i skladište artiljerijske municije oružanih snaga Ukrajine, kao i više od 35 neprijateljskih vojnika.

„Avijacija i artiljerija Zapadnog vojnog okruga naneli su štetu jedinicama 103. brigade teritorijalne odbrane u rejonu naselja Berestovoje u Harkovskoj oblasti u pravcu Kupjanska“, rekao je Konašenkov.

On je dodao da je ubijeno više od 35 ukrajinskih vojnika, dok je uništeno jedno oklopno borbeno vozilo i dva druga vozila.

Komentari

Vaš komentar