Ministri spoljnih poslova Japana i Južne Koreje: Odnose zemalja treba poboljšati

Svet 18. jul 202216:56
REUTERS/Kim Kyung-Hoon/Pool

Ministri spoljnih poslova Južne Koreje i Japana složili su se tokom sastanka da treba poboljšati odnose dve zemlje, i zajednički raditi na rešavanju istorijskih pitanja i odgovoru nuklearnoj pretnji Severne Koreje.

Odnosi Južne Koreje i Japana napeti su zbog događaja iz vremena japanske okupacije od 1910. do 1945. godine. Dve zemlje imaju više sporova, od pitanja prinudnog rada iz ratnog perioda, do kontrole izvoza.

Glavni problem u odnosima je presuda južnokorejskog suda iz 2018. prema kojoj japanske kompanije Nipon Stil (Nippon Steel) i Micubiši treba da plate kompenzaciju Korejcima koji su tokom okupacije bili na prinudnom radu u tim kompanijama.

Nipon Stil i Micubiši odbili su da postupe u skladu sa presudom, a bivši prinudni radnici i oni koji ih podržavaju odgovorili su kampanjom za prinudnu prodaju akcija dve kompanije.

Korejski ministar Park Đin i njegov kolega iz Japana Jošimasa Hajaši složili su se da spor u vezi sa prinudnim radom treba rešiti brzo, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje.

Prema saopštenju japanske strane, Hajaši je rekao da je potrebna izgradnja konstruktivnih odnosa na temelju normalizacije odnosa iz 1965. godine. Tokio je dugo tvrdio da su sva pitanja kompenzacije do te godine već rešena.

Nova, konzervativna vlada Južne Koreje, pod vođstvom premijera Jun Suk-jula zalaže se za bolje odnose sa Japanom i jačanje trilateralne saradnje sa Vašingtonom i Tokiom, kako bi zemlje bolje mogle da odgovore na nuklearne pretnje iz Severne Koreje.

Komentari

Vaš komentar