Ministri zdravlja G7 osuđuju napade na zdravstvene ustanove u Ukrajini

Svet 23. mar 202216:42 > 16:54 2 komentara
REUTERS/Nacho Doce

U zajedničkoj izjavi, ministri zdravlja G7 i američki sekretar za zdravstvo Gzavije Besera osudili su napade ruskog predsednika Vladimira Putina na zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike u Ukrajini.

„Namerno usmeravanje napada na civile i civilnu infrastrukturu, uključujući zdravstvene ustanove i radnike, krši međunarodno humanitarno pravo. Zdravlje mora ostati prioritet, zdravstveni radnici da budu zaštićeni kako bi mogli da pruže hitnu pomoć i kako bi spasli živote, kao i da zdravstveni sistemi i ustanove budu zaštićeni kako bi ostali dostupni svima kojima su potrebni“, navodi se u saopštenju ministara zdravlja, javio je CNN.

Oni su upozorili da je ukrajinski zdravstveni sistem pod „značajnim opterećenjem“ i rekli su da su zabrinuti što će humanitarne organizacije moći da isporuče medicinsku pomoć onima kojima je potrebna.

Najmanje 12 ljudi je poginulo, a 34 osobe su povređene u najmanje 43 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini, izjavio je prošle nedelje generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare