Mirna noć nakon okršaja demonstranata i policije u gradovima širom Francuske

Svet 29. mar 202314:10 4 komentara
Timothee Forget/via REUTERS

Prethodna noć u Parizu bila je mirna, iako su juče širom Francuske održani protesti i štrajkovi protiv penzione reforme. Blokiran je bio železnički saobraćaj, autoputevi, a učesnici demonstracija su se sukobili sa policijom u nekoliko gradova.

Demonstranti su u Parizu palili smeće i gađali policiju, a ona im je uzvratila suzavcem.

Jedan muškarac je posle okršaja sa policijom pao na ulicu, snimak pokazuje da je nepomično ležao, a nekoliko policajaca se zaustavilo kako bi mu pružilo pomoć.

Povezane vesti

U Parizu je juče uhapšeno 27 osoba. Iako je juče bilo manje nasilja nego prošle nedelje, u Nantu su zapaljeni automobili i filijale banke.
Komunalna preduzeća danas počinju uklanjanje hiljada tona đubreta sa ulica.

Vlada je odbila novi zahtev sindikata da suspenduje i preispita penzionu reformu koja će produžiti radni vek za dve godine. U Vladi su izrazili spremnost da razgovaraju sa sindikatima, ali o drugim temama.

„Kao i vi, vidim ekstremno nasilje određenih malih grupa koje su na listi nadzora obaveštajnih službi – ponekad i dugi niz godina – i koje su odgovorne za veliko nasilje. Posebno mislim na tzv. ‘Ustanak planete’ koji napadi na imovinu kompanija, policiju, i uništava privetnu imovine. Povređeno je stotine policajaca i žandarma i pozivano je na ustanak. Tako da sam odlučio da pokrenem proceduru raspuštanja grupe Ustanak planete“, naveo je ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Darmanin.

Komentari (4)

Vidi sve komentare