Mišel: Nema dovoljno vakcina, u aprilu ili maju moguća donacija trećim državama

Svet 10. feb 202118:11
Šarl Mišel Portugal
PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel izjavio je da je EU kroz šest ugovora obezbedila milijardu doza vakcina, ali da ih u ovom trenutku nema dovoljno, zbog čega očekuje će tek krajem aprila i u maju postojati mogućnost da se one doniraju partnerima iz trećih država.

Mišel je, u onlajn razgovoru sa Atlantskim savetom, na pitanje da li će siromašne zemlje dobiti vakcinu protiv kovida-19, podsetio da je pre nekoliko nedelja održana video-konferencija lidera Unije na tu temu.

Odatle je poslat jasan signal 27 lidera da smo predani tom cilju, rekao je Mišel, podsećajući da je sada teška situacija i da pored obezbeđenih milijardu doza nije isporučeno dovoljno.

„Radimo sa Evropskom komisijom i kompanijama kako bi bile sposobne da proizvedu neophodne količine“, rekao je Mišel i naveo da su kroz Kovaks mehanizam uključene zemlje Zapadnog Balkana, Afrike i Istočnog partnerstva.

Niko nije siguran ako sve zemlje nemaju pristup vakcini, kazao je Mišel.

Upitan o saradnji sa novom američkom administracijom Džoa Bajdena, Mišel je rekao da, pre svega, očekuje više saradnje na međunarodnom nivou i u multilateralnim organizacijama.

„Ne želim mnogo o prošlosti, ali moj utisak je da je proteklih godina bivša administracije SAD bila manje uključena u međunarodne modele“, ocenio je Mišel.

Za EU, dodao je on, multilateralizam je deo DNK, jer su nam za globalne izazove potrebna globalna rešenja.

„Odnosi sa Kinom su važno pitanje za EU i predložio sam da to bude tema Saveta EU, da imamo dubinski dijalog između država članica i razjasnimo vizije o budućim odnosima sa tom zemljom“, rekao je Mišel.

On je naveo da su različita pitanja u odnosima sa Kinom – od klimatskih promena, ekonomije, trgovine, demokratije, poštovanja ljudskih prava i prava manjina, do pitanja Hongkonga.

Mišel je rekao da postoji ozbiljna zabrinutost EU i zbog neslaganja sa Rusijom, koja je proteklih godina rezultirala uvođenjem sankcija Moskvi.

U EU moramo imati jedinstven i čvrst stav o neprihvatljvom ponašanju Rusije i u slučaju Alekseja Navaljnog, rekao je Mišel, koji ukazuje da ih neće zastrašiti hibridne pretnje, dezinformacije i lažne vesti kojima se služi Rusija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar