Mišel: Rusija pretvorila naftu i gas u oružje kojim raketira kontinent

Svet 07. okt 202218:18 61 komentara
REUTERS/Eva Korinkova

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je u Pragu da je Rusija započela rat protiv ukrajinskog naroda i pretvorila naftu i gas u oružje kojim, figurativno govoreći, raketira kontinent.

Na konferenciji za novinare posle samita Evropske političke zajednice predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je da je Komisija predložila mapu puta kojom bi se smanjila potrošnja i potražnja gasa, obezbedilo pouzdano snabdevanje i smanjile cene gasa na cenu elektirčne energije.

Povezane vesti

Evropska komisija perdlaže da se do proleća, kada skladišta gasa budu ispražnjena, uspostavi sistem zajedničke javne nabavke gasa za evropsko tržište.

Time bi se izbeglo da dražave članice podižu cenu gasa aukcijskim nadmetanjem, a iskoristila bi se kolektivna pregovaračka snaga.

Cenu gasa moguće je smanjti na nekoliko načina, kazala je Fon der Lajen. Može se pregovarati sa drugim pouzdanim snabdevačima, upotrebiti mere da se ublaže i spreče nagli skokovi u ceni i spekulacije na tržištu ili da se cena gasa ograniči delimično. Fon der Lajen je rekla da je Evropa sedam meseci od početka rata u Ukrajini spremnija nego što je bila. Skaldišta su 90 odsto puna. Ukupan udeo ruskog gasa na nivou EU bio je 41 odsto, a sada je 7,5 rekla je Fon der Lajen.

Eksplozije na gasovodima Severni tok 1 i 2 pokazale su da je neophodno da se zaštiti ključna infrastruktura i na tome su u EU počeli da rade, rečeno je na zajedničkoj pres konferenciji evropske komesarke, predsednika Evropskog saveta i premijera Češke Petra Fijale.

O ovim merama razgovaraće se na sledećem Samitu krajem oktobra.

Samit Evropske političke zajednice koji je održan juče pokazao je da je Rusija izolovana i da se 44 zemlje udružilo u svojoj podršci Ukrajini, izjavila je Fon der Lajen.

To je važan signal da je Evropa ujedinjena u odbrani međunaronog prava, kazala je ona. Fon der Lajen je istakla da je EU spremna da pomaže Ukrajini koliko god to bude trebalo i da je cilj ekonomskih sankcija prema Rusiji da se smanji mogućnost Putina da vodi rat.

Komentari (61)

Vidi sve komentare