Misteriozno nestale jahte ruskog oligarha iz luka u Italiji, policija ih traži

Svet 21. jan 202311:123 komentara
Izvor: AP Photo/Francisco Ubilla

Italijanske vlasti su u potrazi za ruskim oligarhom Dmitrijem Mazepinom nakon što su dve njegove luksuzne jahte koje su zaplenjene pod sankcijama EU-a misteriozno nestale iz luke na Sardiniji, piše britanski Guardian.

Jahte, obe nazvane Aldabra, ali s pomorskim zastavama dve različite države, nestale su iz sardinijske luke Olbia u razmaku od nekoliko nedelja prošlog leta. Jahte su zaplenjene prošlog marta. To je prvi slučaj u Italiji da je Rus sa zamrznutom imovinom u zemlji uspeo da izbegne sankcije EU-a, prenosi Večernji list.

POVEZANE VESTI

Istraga koju je vodila finansijska policija Olbije otkrila je da je prvi brod napustio Olbiju u junu i zaustavio se u maloj luci Bizerte u Tunisu. Poznato je da je druga jahta napustila Olbiju i krenula za Savonu, luku u severnoj italijanskoj regiji Liguriji, pre nego što se uputila u Tursku.

Trenutno boravište jahti i njihovog vlasnika nije poznato.

Policija je rekla da je Mazepin angažovao stranu kompaniju, koja je zauzvrat angažovala kapetana sa Sardinije da premesti jahte iz Italije. Posrednička firma i kapetan bili su kažnjeni kaznama do 500.000 evra, piše Guardian.

Prošle nedelje otkriveno je i kako je iz Marine Betini na ostrvu Murteru nestala jahta ruskog vlasnika, a epilog celog slučaja je bila odluka ministra saobraćaja Olega Butkovića da smeni ljude koje je smatrao odgovornim za ovaj propust.

Butković je razrešio tri odgovorne osobe unutar Ministarstva.

Podsetimo, u sklopu sankcija zamrznuta je bila imovina svih ruskih tajkuna na području EU koji su se direktno povezivali s režimom Vladimira Putina pa i 35-metarska jahta “Irina VU”, modela “Sunseeker 115” iz 2012. godine vredna pet miliona evra, a koja se nalazi u vlasništvu kompanija koje se povezuju s Ališerom Usmanovom i njegovom bivšom suprugom Irinom.

Komentari

Vaš komentar