MMF postigao dogovor o planu pomoći Ukrajini vrednom 15,6 milijardi dolara

Svet 22. mar 202300:00 18 komentara
crkva ukrajina
REUTERS/Violeta Santos Moura

Međunarodni monetarni fond objavio je da je postigao dogovor sa ukrajinskom vladu o planu pomoći od 15,6 milijardi dolara.

Plan treba da omogući da se „podrži postepeni ekonomski oporavak uz stvaranje uslova za dugoročni rast u kontekstu rekonstrukcije posle konflikta i na putu pridruživanja Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju MMF-a.

Sporazum će narednih nedelja biti predstavljem Upravnom odboru Fonda za konačno odobrenje.

„Pored užasnog ljudskog gubitka ruska invazija Ukrajine nastavlja da ima razorni uticaj na ekonomiju. BDP je pao 30 odsto u 2022. godini, veliki deo industrije je uništen i siromaštvo je skočilo“, rekao je šef misije MMF-a u Ukrajini Gavin Grej, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ukrajinska vlada uprkos tih teškoća znala da održi finansijsku i makroekonomsku stabilnost pre svega zahvaljujući značajnoj međunarodnoj podršci i primeni mudre politike.

U saopštenju se navode i reči američke ministarke finansija Džanet Jelen koja je pozdravila sporazum te finansijske institucije i Ukrajine i dodala da će SAD nastaviti da podržavaju ukrajinsku vladu i narod koliko bude potrebno naspram Rusije.

Ukrajina je imala znatnu podršku od početka sukoba 24. februara prošle godine kako od Svetske banke koja joj je do sada odobrila više od 20 milijardi dolara u obliku zajmova ili poklona, tako i od SAD, više od 110 milijardi dolara koji uključuju i vojnu pomoć.

MMF računa da će Ukrajina beležiti postepen i delimični ekonomski oporavak ove godine, pre svega zahvaljujući održavanju osnovne infrastrukture kao što je elektro mreža, iako je ona meta ruskih napada.

Komentari (18)

Vidi sve komentare