MMF: Rat Izraela i Hamasa i napadi kod Jemena prete svetskoj privredi

Svet 12. feb 202415:10 3 komentara
IMF, International Monetary Fund, međunarodni monetarni fond, MMF
Shutterstock

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva je danas upozorila da svetsku privredu ugrožavaju rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadi pobunjenika Hutija na brodove kod Jemena koji štete prometu kroz Suecki kanal.

Rat u Pojasu Gaze je naštetio privredi na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, rekla je Georgijeva na Svetskom samitu vlada 2024 u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

„Najviše strahujem zbog trajanja tog sukoba, jer ako se nastavi postoji rizik većeg prelivanja“, rekla je ona na godišnjem skupu koji do srede u Emiratima okuplja poslovni i politički svet.

Konferencija UN za trgovinu i razvoj (Unctad) je krajem januara upozorila da je obim teretnog saobraćaja kroz Suecki kanal opao za više od 40 odsto u prethodna dva meseca.

Ukoliko se prošire neprijateljstva, to bi „moglo da bude problematičnije za ceo svet“, rekla je Georgijeva.

Dok traje rat Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze rastu strahovanja od regionalne eskalacije tog sukoba Izraela kojeg podržavaju SAD i grupa bliskih Iranu koje u Libiji, Siriji, Iraku i Jemenu.

Predsednik Svetske banke Adžej Banga je rekao da su ratovi u Gazi i Ukrajini i napadi u Crvenom moru među najvećim izazovima o kojima treba misliti kada se govori o svetskim ekonomskim prognozama.

„Kada dodate te promenljive na to što se već pokazuje da će verovatno biti najniža stopa rasta u poslednjih 55 godina, to mora pažljivo da se prati“, rekao je šef svetske Banke na sastanku u Dubaiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare