Moravjecki bez uspeha tražio od Šolca zatvaranje gasovoda Severni tok 2

Svet 12. dec 202121:27 > 21:35 19 komentara
Olaf Šolc, Mateuš Moravjecki
Slawomir Kaminski/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Poljski premijer Mateuš Moravjecki zatražio je bez uspeha u Varšavi od novog nemačkog kancelara Olafa Šolca da zbog Ukrajine spreči ucenu gasom i diktiranje cena od strane Rusije i da Nemačka ne dozvoli otvaranje gasovoda Severni tok 2 na dnu Baltika.

„Nemačka je odlučila da bude klimatski neutralna za 25 godina. Naći ćemo se u svetu gde će tranzit gasa imati drugačiju ulogu nego sada. Nemačka oseća odgovornost. Prethodna vlada činila je sve da ugovor o tranzitu gasa preko Ukrajine bude obnovljen. Osećamo se odgovornima da bude zagarantovan tranzit gasa preko Ukrajine. To isto činimo i sa drugim mogućnostima. Moraćemo da pomognemo da Ukrajina postane izvor obnovljivih energija“, odbio je taj poljski zahtev nemački kancelar.

Na konferenciji za novinare sa premijerom Moravjeckim Šolc je rekao da Nemačka sa velikim uznemirenjem prati pokrete vojske duž granica Ukrajine.

„Nepovredivost granica u Evropi je nešto što naglašavamo zajedno, kao Evropska unija, kao Nemačka, kao Poljska. Osporavanje teritorijalnog integriteta je nešto što nećemo prihvatiti. Važno je da koristimo normandijski format. Moramo da koristimo te instrumente kao polje za dijalog. Moramo da se pobrinemo da reaktiviramo taj format“, kazao je kancelar Šolc.

Poljski premijer rekao je da Poljska ne želi da Ukrajina bude izložena ucenjivanju od strane Rusije.

„Jer to bi značilo destabilizaciju na istočnom krilu NATO, istočnom krilu EU. Zato sam upozorio kancelara kakve sve rizike nosi gasovod Severni tok 2 i kako se nažalost ispunjavaju naši crni scenariji na koje smo upozoravali – da se rizik po Ukrajinu još poveća“, rekao je Moravjecki.

Olaf Šolc izrazio je danas u Varšavi punu podršku Poljskoj za odbranu granice pred, kako je kazao, pokušajima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da koristi izbeglice i igra se njihovim sudbinama za svoje političke ciljeve.

„Strašno je to što Lukašenko radi. Koristi ljude i njihove sudbine za svoje političke ciljeve. Važno je da EU ne reaguje samo sankcijama, već da vodi dijalog sa aviokompanijama i aerodromima iz kojih su dolazili u Belorusiju. Podržavaćemo njihov povratak. To je dobro rešenje. Solidarni smo sa Poljskom“, kazao je kancelar Šolc.

Premijer Moravjecki predstavio je nemačkom kancelaru trenutnu situaciju na granici sa Belorusijom i promene taktike koju primenjuje beloruski režim sa izbeglicama i upozorio da dnevno poljska Granična straža beleži po 100 pokušaja nelegalnog prelaska granice iz Belorusije.

„U što skorije vreme izgradićemo plot kao što postoji između Grčke i Turske. Želimo da sarađujemo sa našim istočnim susedima ali ne kada se izbeglice koriste kao živo oružje. Zamislite kada bi granica bila otvorena, mogle bi da se pojave desetine, pa stotine hiljada, milioni bi želeli da pređu na teritoriju Nemačke, Francuske, Holandije. Hvala kancelaru za nedvosmislenu podršku koju nam tu pruža“, rekao je Moravjecki.

Nemački kancelar Varšavu je odabrao kao jednu od prvih prestonica nakon imenovanja nove nemačke vlade, a obojica predsednika vlada označili su današnje razgovore kao srdačne i u prijateljskoj atmosferi bez obzira na mnoga neslaganja oko važnih tema.

Nemački kancelar nada se pragmatičnom dogovoru u sporu Poljske i EU oko pravne države

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je u Varšavi povodom spora Evropske unije i Poljske oko pretnji po pravnu državu otkako je na vlasti stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog da su pravna država i demokratija osnovne vrednosti Unije i da se nada pragmatičnom dogovoru Evropske komisije i Poljske da se okonča taj spor.

„Pravna država i demokratija su osnovne vrednosti i zato će biti dobro ako debata i razgovor EK i Poljske dovedu do pragmatičnog rešenja. Nemačka bi sa zadovoljstvom prihvatila ako bi postojao zajednički dogovor EK i Poljske i da nas dalje u EU vezuju vrednosti demokratije i pravne države“, naglasio je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

Poljski premijer kazao je da je nemačkom kancelaru predstavio zahteve zvanične Varšave da EK konačno da zeleno svetlo poljskom Nacionalnom planu obnove posle pandemije kada upravo zbog spora oko kontroverzne reforme pravosudja Poljskoj za razliku od nekih drugih članica Unije EK još nije odobrila poljski plan i odlaže se korišćenje novca iz novog fonda.

„Smatramo da što pre treba da se potvrdi naš nacionalni plan obnove. Taj plan je bio zamišljen kao zajednički za Evropu i snažno sam ga podržao da bi cela Evropa bila u stanju da se oporavi posle pandemije virusa korona. Treba da bude aktiviran 2022. godine“, rekao je Moravjecki.

Poljski premijer takodje je podsetio kancelara Šolca da Poljska i Višegradska grupa smatraju da će Evropa biti jaka kao Evropa suverenih država, Evropa otadžbina i da je najuspešnija u tome kako se privredno povezala i da ne treba da ide ka federalizaciji.

„Vredi razvijati te privredne odnose. Ali koncepcija birokratskog centralizma (u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade) je utopija i kao takva ne donosi uspeh“, kazao je Moravjecki.

Nemački kancelar odbio je danas mogućnost da se ponovo otvori pitanje ratnih reparacija, koje od 2017. godine pokušava da otvori zvanična Varšava, a pomenuo ih je u susretu sa nemačkim kancelarom i poljski premijer.

„Imamo ugovore koji su regulisali pitanje ratnih reparacija. Ali, naravno, priznajemo moralne posledice“, rekao je Šolc.