Moskva najavila „ozbiljne posledice“ za Litvaniju zbog Kalinjingrada

Svet 21. jun 202214:3344 komentara
Izvor: Reuters/Vitaly Nevar (ilustracija)

Rusija je obećala "ozbiljne" posledice za Litvaniju, koja je uvela restrikcije za određenu robu u tranzitu ka ruskoj enklavi Kalinjingrad, primenjujući evropske sankcije uvedene zbog ruske ofanzive u Ukrajini.

„Rusija će naravno reagovati na takvo neprijateljsko delovanje. Odgovarajuće mere se razmatraju na međuministarskom nivou i biće uskoro usvojene“, rekao je Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Saveta za bezbednost tokom posete Kalinjingradu.

Povezane vesti

„One će imati ozbiljne negativne posledice za stanovništvo Litvanije“, dodao je on, prenela je agencija Interfaks.

Moskva je juče saopštila da je Viljnus tokom vikenda uveo restrikcije za železnički tranzit robe pod evropskim sankcijama, koja se železnicom prevozi ka Kalinjingradu.

Ta militarizovana strateška enklava, sedište ruske flote u Baltičkom moru, okružena je Litvanijom i Poljskom, dve zemlje članice NATO i EU, koje čvrsto podržavaju Kijev od početka sukoba u Ukrajini.

Šef EU delegacije u Rusiji Markus Ederer pozvan je u rusko ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi. U saopštenju, rusko ministarstvo je optužilo EU da ohrabruje „eskalaciju“ i zatražilo da se odmah ponovo uspostavi tranzit ka Kalinjingradu.

Osuđujući, kako je nazvao, „blokadu“, guverner Kalinjingrada Anton Alihanov ocenio je da bi između 40 i 50 odsto uvoza za enklavu moglo biti pod udarom restrikcija, od uglja do metala, preko građevinskog materijala do tehnološke robe.

Sve vesti u vezi sa Ukrajinom čitajte u našem blogu uživo ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar