Moskva obavestila Vašington da se privremeno povlači iz START

Svet 08. avg 202222:11 1 komentar
Shutterstock

Moskva je obavestila Vašington da privremeno povlači iz inspekcijskih aktivnosti prema Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START) svoje objekte koji podležu inspekcijama prema ovom sporazumu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ruska Federacija je 8. avgusta 2022. godine diplomatskim kanalima zvanično obavestila SAD da naša zemlja privremeno povlači svoje objekte koji podležu inspekcijama po ovom sporazumu iz inspekcijskih aktivnosti prema Sporazumu START. Ovo izuzeće se odnosi i na objekte na kojima se mogu sprovoditi prikazi predviđeni sporazumom“, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi Sputnjik, u saopštenju se dodaje da je Rusija u potpunosti posvećena poštovanju odredbi Sporazuma koji je najvažniji instrument za održavanje međunarodne bezbednosti.

Ministarstvo dodaje da je Rusija bila prinuđena da privremeno povuče svoje objekte iz inspekcija zbog dejstava SAD koje Rusiji faktički oduzimaju pravo na inspekcije na američkom tlu.

„Ruska Federacija je sada prinuđena da pribegne ovoj meri kao rezultat uporne želje Vašingtona da implicitno postigne ponovno pokretanje inspekcijskih aktivnosti pod uslovima koji ne uzimaju u obzir postojeće realnosti, stvaraju jednostrane prednosti za SAD i faktički lišavaju Rusku Federaciju prava da vrši inspekcije na američkom tlu“, ističe se u saopštenju.

Moskva je pokrenula pitanje pred SAD da antiruske sankcije krše paritet u inspekcijama prema Sporazumu, ali nije dobila odgovor, dodaje Ministarstvo.

„Kao rezultat jednostranih antiruskih restriktivnih mera preduzetih na predlog Vašingtona, prekinut je normalan vazdušni saobraćaj između Rusije i SAD, a vazdušni prostor država koje su saveznici i partneri SAD je zatvoren za ruske avione koji dopremaju ruske inspektorske timove na tačke ulaza na američkoj teritoriji“, navodi se u saopštenju i dodaje da „sličnih prepreka za dolazak američkih inspektora u Rusiju nema“.

Sporazum između Rusije i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja potpisan je 8. aprila 2010. godine u Pragu. Ovaj sporazum zamenio je Ugovor o strateškom ofanzivnom naoružanju iz 1991. godine i, nakon stupanja na snagu, zamenio je Ugovor o smanjenju strateških ofanzivnih potencijala iz 2002. godine. Moskva i Vašington su 3. februara 2021. razmenili note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu sporazuma o produženju Ugovora na pet godina.

Komentari (1)

Vidi sve komentare