Moskva pozvala norveškog ambasadora posle hapšenja više Rusa u Norveškoj

Svet 28. nov 202215:5417 komentara
Izvor: Shutterstock

Norveški ambasador u Moskvi pozvan je na razgovor u rusko ministarstvo spoljnih poslova u znak protesta posle hapšenja više ruskih državljana u Norveškoj pod optužbama da su puštali dronove.

Ambasadoru Robertu Kvili preneto je da su ta hapšenja „neprihvatljiva“ i da ih Moskva smatra „politički motivisanim“ i da nemaju nikakve veze sa „principom nepristrasnog i ravnopravnog sudstva“, navelo je rusko ministarstvo u saopštenju.

Moskva je pozvala norveške vlasti da prekinu sa tim rusofobnim delovanjem i progonom ruskih državljana na osnovu njihove nacionalnosti.

Desetak Rusa uhapšeno je u Norveškoj poslednjih nedelja zbog puštanja dronova ili snimanja osetljivih lokacija.

Jedan od njih, ruski državljanin koji je napustio Rusiju da bi izbegao mobilizaciju osuđen je u sredu na 90 dana zatvora zbog puštanja drona više puta na jugu zemlje.

Iako je snimao i fotografisao samo pejzaže norveški sud je ocenio da je prekršio zabranu nadletanja teritorije koju je Norveška kao i više drugih zapadnih zemalja uvela za Ruse posle početka ruske ofanzive u Ukrajini.

Prošlog meseca ruska ambasada u Oslu već je kritikovala „psihozu“ koja je, prema njoj, zahvatila Norvešku, zemlju članicu NATO sa kojom Rusija deli granicu dugu 198 kilometara na severu.

Komentari

Vaš komentar