Moskva proširila listu sankcija kao odgovor na novi paket EU

Svet 23. feb 202414:46 7 komentara
Shutterstock

Moskva je kao odgovor na 13. paket sankcija koje je uvela Evropska unija proširila listu zvaničnika i političara EU kojima zabranjuje ulazak u Rusiju - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Spisak onih kojima je zabranjen ulazak u Rusiju je proširen na odgovorne za pružanje vojne pomoći Ukrajini i na lica „umešana u progon ruskih zvaničnika“ i ona koja su se zalagala za konfiskaciju ruske državne imovine već blokirane sankcijama Zapada, prenosi TASS.

Države EU odobrile su u sredu 13. paket sankcija Rusiji protiv oko 200 pravnih lica i pojedinaca optuženih da pomažu Moskvi u nabavci oružja ili da su umešani u ilegalnu deportaciju i vojnu indoktrinaciju ukrajinske dece što Moskva poriče.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je „Rusija reagujući na te neprijateljske akcije, ;značajno proširila spisak predstavnika evropskih institucija i država članica EU kojima je zabranjen je ulazak na teritoriju naše države“.

U saopštenju se navodi da su sankcionisani predstavnici službi za sprovođenje zakona i komercijalnih organizacija zemalja EU, kao i građani zemalja EU odgovorni za pružanje vojne pomoći Kijevu.

„Sankcionisani su predstavnici evropskih struktura uključen u krivično gonjenje ruskih zvaničnika i angažovanih na ;stvaranju tribunala protiv ruskog rukovodstva i prikupljanju relevantnih materijala koji zagovaraju konfiskaciju ruske državne imovine ili korišćenje profita od njih u interesu Ukrajine i oni koji potkopavaju odnose Rusije sa drugim državama“, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na „stop listi“ su i zvaničnici Saveta Evrope, poslanici država EU, članovi PS OEBS-a i PSSE, koji „sistematski daju agresivne izjave protiv Rusije“.

Savet Evropske unije je danas, povodom dve godine od početka invazije Rusije na Ukrajinu, uveo 13. paket restriktivnih mera protiv Rusije, a na listi sankcionisanih subjekata je i jedno preduzeće iz Srbije zbog zaobilaženja trgovinskih ograničenja.

Nove sankcije „protiv režima Vladimira Putina i odgovornih za nastavak njegovog nezakonitog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji ga podržavaju“ uvedene su za 106 pojedinaca i 88 subjekata odgovornih za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteteta i nezavisnosti Ukrajine.

Predsednik SAD Džozef Bajden je izjavio da SAD uvode sankcije protiv dodatnih 500 pravnih i drugih lica u Rusiji i drugde zbog rata u Ukrajini i smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru – saopštila je Bela kuća.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare