Moskva proterala novinarku portala Politiko

Svet 16. avg 202314:52 8 komentara
YURI KADOBNOV / AFP

Novinarka portala Politiko iz Moskve Eva Hartog proterana je iz Moskve, iako je proteklih deset godina izveštavala iz Rusije, prenosi taj portal i dodaje da je ona bezbedno napustila tu zemlju.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije obavestilo je u ponedeljak Hartog, dansku državljanku koja ima ruske korene, da joj neće produžiti vizu i da ima šest dana da napusti zemlju.

Hartog je rekla da nije dobila dodatne informacije zašto su nadležni doneli takvu odluku.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, od stranih novinara je zatraženo da svaka tri meseca apliciraju za vize i medijske akreditacije, umesto da to čine na godinu dana kako je bilo ranije.

Uskraćivanje vize za Hartog je prvi slučaj od početka rata u Ukrajini da je novinar isteran iz Rusije, dok je dopisnik Volstrit džurnala Juan Geršković u zatvoru od marta pod optužnom za špijunažu.

Glavni i odgovorni urednik evropskog izdanja portala Politiko Džamil Anderlini potvrdio je da je Hartog bezbedno napustila Moskvu posle odbijanja ruskih vlasti da je obnove vizu i pres akreditaciju.

Veoma smo razočarani ovim potezom, ali to ne umanjuje predanost Politika da izveštava o vladi Rusije i njenom ratu u Ukrajini. Nadamo se da će se Eva i Politiko vratiti vrlo brzo u Moskvu kako bismo nastavili činjenično i nepristrasno izveštavanje o ruskoj politici, dodao je Anderlini.

On je ponovio da je Eva Hartog bezbedna, ali da Geršković i dalje ostaje nepravedno zatočen zbog svog fer i tačnog izveštavanja i da je potrebno da on hitno bude oslobođen.