Moskva: Rusija i Kina sproveli vazduhoplovne patrole u oblasti Azije i Pacifika

Svet 30. nov 202212:4510 komentara
kineski avioni
Izvor: US Military News/Youtube/screenshot

Rusija i Kina sprovele su zajedničke vazduhoplovne patrole u azijskopacifičkoj oblasti, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Eskadrila ruskih i kineskih strateških bombardera sprovela je vazdušnu patrolu iznad Japanskog mora i Istočnog kineskog mora, navelo je to ministarstvo u saopštenju.

Zajednički let trajao je oko osam sati, dodalo je ministarstvo. Navelo je i da su u nekim fazama leta ruski i kineski bombarderi bili praćeni lovcima stranih država.

Naglašeno je da nijednom nije bilo kršenje stranog vazdušnog prostora, kao i da su patrole sprovedene u okviru plana rusko-kineske vojne saradnje za 2022. i da one „nisu usmerene protiv neke treće zemlje“.

Ovo je objavljeno u vreme kada se Rusija sve više okreće Aziji u okolnostima rastuće izolacije Moskve na medjunarodnoj sceni i zapadnih sankcija bez presedana protiv Kremlja zbog invazije na Ukrajinu.

Patrole se održavaju takođe u vreme kada jača rivalitet između Kine i SAD, posebno u oblasti Azije i Pacifika, gde raste konkurencija između Vašingtona i Pekinga.

Komentari

Vaš komentar