Moskva: Spremne recipročne mere, ako Zapad dodeli Ukrajini kamate na zamrznuta ruska sredstva

Svet 19. jun 202417:35 26 komentara
ALEXANDER NEMENOV / AFP

Rusija ima "značajne količine" zapadne imovine na svojoj teritoriji, koja bi mogla biti predmet recipročnih mera ako Zapad iskoristi prihod od zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Naša zemlja ima značajne količine zapadnih sredstava i imovine koji su pod ruskoj jurisdikcijom. Sve to može biti predmet ruske politike uzvraćanja“, rekla je Zaharova, prenosi Rojters.

Lideri članica Grupe sedam su se prošle nedelje na samitu u Italiji dogovorili da iskoriste kamate zamrznutih ruskih sredstava u bankama na Zapadu, kako bi obezbedile 50 milijardi dolara vredan zajam za Ukrajinu.

Pročitajte još:

Rusija tvrdi da je to nezakonito.

Ekonomisti, pravnici i eksperti kažu da je najverovatniji korak koji bi Rusija u tom slučaju preduzela bio konfiskacija finansijskih sredstva i obveznica stranih investitora, koje se trenutno drže na posebnim računima, a pristup im je blokiran od početka rata u Ukrajini.

Oko 260 milijardi evra ruske imovine, poput rezervi centralne banke, zamrznuto je pod sankcijama uvedenim zbog rata. Oko 190 milijardi evra imovine se nalazi u Evrokliru (Euroclear), centralnom depozitu hartija od vrednosti sa sedištem u Belgiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare