Moskva traži da norveška konzulka napusti Rusiju zbog rusofobnih izjava

Svet 04. avg 202213:106 komentara
Yuri Kadobnov/AFP

Rusija je danas zatražila da diplomata iz Norveške Elizabet Elignsen napusti zemlju zbog davanja "rusofobnih izjava", posle ispada kada je na recepciji jednog hotela u prepirci rekla da mrzi Ruse.

„Ističemo da je prisustvo Elingsen na teritoriji Rusije nemoguće posle onog što se dogodilo“, rekla je u saopštenju portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Pročitajte još

Norveški ambasador Rune Resaland pozvan je u ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi, gde mu je prenet „žestok protest zbog neprihvatljivog ponašanja Elingsen u hotelu u Murmansku 6. jula, kad je sebi dozvolila rusofobne i uvredljive izjave“, navodi se u saopštenju.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je njihov ambasador u Moskvi pozvan na razgovor i da je viza Elingsen ukinuta.

„Tokom sastanka, norveški ambasador je ponovio izvinjenja Osla i rekao da reči koje je upotrebila saradnica ne odražavaju norvešku politiku i norveške stavove prema Rusiji i Rusima“, rekla je portparolka norveškog ministarstva.

Ona je rekla da se norveška konzulka trenutno ne nalazi u Rusiji, bez navođenja drugih detalja.

Prošle nedelje je izbio skandal, pošto se preko društvenih mreža proširio snimak sa nadzorne kamere sa recepcije hotela u Murmansku, gde je Elizabet Elignsen bila konzul.

Ona je na recepciji rekla „Mrzim Ruse. Dajte mi drugu sobu, neću se pomeriti odavde. I kako vi odlučujete da je jedna soba čista. Znate ja sam navikla na čiste sobe, dolazim iz Skandinavije…“.

Prema Oslu, norveški generalni konzulat u Murmansku privremeno je zatvoren od 1. jula zbog „teške“ situacije u bilateralnim odnosima.

Rusija i Zapad prolaze kroz period tenzija bez predsedana zbog ruske ofanzive u Ukrajini, zbog koje su Evropljani i Amerikanci uveli niz sankcija Moskvi.

Komentari

Vaš komentar