Moskva tvrdi da je u Viniciji gađan vojni cilj i da nisu stradali civili

Svet 15. jul 202213:46 > 14:167 komentara

Ruska vojska saopštila je da je pogodila mesto gde se održavao sastanak ukrajinskih vazdušnih snaga u centralnom ukrajinskom gradu Viniciji, udaljenom od linije fronta. Ukrajina je odbacila tvrdnje da je pogođen vojni cilj, navodeći da su u napadu poginule 23 osobe i da je pogođen kulturni centar koji su koristili penzionisani ratni veterani.

Rusko ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da su rakete tipa Kalibr ispaljene iz mora pogodile „oficirsku kuću“ u tom gradu gde se održavao sastanak „komande ukrajinskih vazdušnih snaga sa predstavnicima stranih snabdevača oružja“. Navodi se da su u tom udaru „eliminisani učesnici tog satanka“.

Ukrajinska vojska, s druge strane, tvrdi da su ruski projektili pogodili pogodili parking i komercijalnu zgradu u centru grada gde su se nalazile kancelarije i male trgovine, kao i da je u udaru stradalo najmanje 23 ljudi.

Generalni sekretar UN rekao je da je užasnut, a EU je osudila nove ruske zločine.

Rusija nikad ne priznaje da su njene oružane snage u Ukrajini napravile grešku ili počinile zločin i redovno tvrdi da su gađani vojni ciljevi, navodi Frans pres, dodajući da ona optužuje Ukrajinu da režira granatiranja ili pogubljenja civila od strane Rusa.

Sve u vezi sa Ukrajinom i Rusijom čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar