Moskva tvrdi da Ukrajina u nuklearnim elektranama skladišti oružje i municiju

Svet 23. jan 202310:1314 komentara
Izvor: Reuters/Clodagh Kilcoyne

U ukrajinskim nuklearnim elektranama razmeštene su rakete za američke sisteme "hajmars" i druge inostrane sisteme PVO, kao i artiljerijska municija velikog kalibra, izjavio je direktor Ruske spoljno-obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

„Postoje pouzdani podaci da ukrajinske Oružane snage skladište oružje i municiju koju dobijaju od Zapada na teritorijama nuklearnih elektrana. Reč je o najskupljim i najdeficitnijim za ukrajinsku vojsku raketama za sisteme ‘hajmars’, strane sisteme PVO, kao i artiljerijsku municiju velikog kalibra“, prenosi njegovu izjavu SVR.

Pročitajte još

Kako prenosi Sputnjik, prema obaveštajnim podacima, samo u poslednjoj nedelji decembra nekoliko železničkih vagona „smrtonosnog tereta“ dopremljeno je iz inostranstva u Rovensku nuklearnu elektranu.

„Želeo bih da se nadam da nikome u Kijevu neće pasti na pamet da namerno digne u vazduh takva skladišta u nadi da će izmoliti od SAD i njihovih saveznika još oružja i municije“, dodao je Nariškin.

Ruske snage krenule su u novu ofanzivu u regionu Zaporožja na jugoistoku Ukrajine. Zvaničnici ruske vojske tvrde da su zauzeti „povoljni položaji“ tokom napada. Ukrajinska strana ističe da je pretrpela već 160 napada, javlja RTS.

„Berlin se ne bi protivio ako bi Poljska želela da pošalje svoje tenkove ‘leopard 2’ u Ukrajinu“, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, upozorio je da će se svet suočiti sa „globalnom katastrofom“ ako Vašington i zemlje NATO isporuče teško oružje Kijevu.

„Ako Vašington i zemlje NATO isporuče oružje koje će biti korišćeno za napade na civilne gradove i pokušaje da zauzmu naše teritorije, kako prete, to će dovesti do mera odmazde korišćenjem moćnijeg oružja“, napisao je Volodin na svom nalogu na mreži Telegram.

Komentari

Vaš komentar