Moskva: Ukrajina najavila spremnost da ispuni osnovne uslove Rusije

Svet 30. mar 202217:34 komentara
Pixabay

Ukrajina je izjavila da je spremna da ispuni fundamentalne zahteve na kojima je Rusija insistirala proteklih godina, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima sa Kijevom Vladimir Medinski.

Ako se te obaveze ispune, onda će biti eliminisana pretnja stvaranja uporišta NATO na ukrajinskoj teritoriji, rekao je Medinski TV Rusija 24.

Povezane vesti

Ti principi, koje je predala ukrajinska strana, jesu odbijanje ulaska u NATO, utvrđivanje vanblokovskog statusa Ukrajine, odricanje od nuklearnog naoružanja, kao i posedovanje, nabavka i razvoj drugih vrsta oružja za masovno uništenje, odbijanje raspoređivanja stranih vojnih baza i vojnih kontingenata, obaveza da će izvoditi vojne vežbe uz učešće stranih oružanih snaga samo po dogovoru sa državama garantima, uključujući Rusiju, naveo je Medinski.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je prvi put za poslednjih nekoliko godina izjavila da je „spremna da se dogovara sa Rusijom“.

Naveo je da principijelan stav Rusije o Donbasu i Krimu ostaje nepromenjen.

Juče je u Istanbulu održana poslednja runda pregovora dve strane, za koju su i Rusija i Ukrajina rekle da je napravljen pomak. Međutim, danas je portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao da na pregovorima nije napravljen veliki pomak.

„U ovom trenutku ne možemo reći da je bilo ikakvih velikih pomaka, ništa što mnogo obećava“, rekao je Peskov medijima, prenosi agencija Interfaks.

Rusija je juče rekla da će umanjiti vojnu aktivnost oko Kijeva i Černjihova, a Ukrajina da će razmotriti neutralan status.

„Pozitivno je što je ukrajinska strana barem počela da formuliše i stavlja na papir svoje predloge. Do sada to nismo imali“, rekao je Peskov.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.