Može li li Tramp pomilovati samog sebe pre nego što napusti funkciju?

Svet 14. jan 202111:45 komentara
Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert, File

Nekada ograničene na naučne krugove, debata o tome da li predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp može da oprosti samom sebi, postala je hitna posle prošlonedeljnog napada njegovih pristalica na Kapitol, drugog opoziva i poziva na federalnu istragu o podsticanju na nasilje, piše danas Glas Amerike.

povezane vesti

Sve ovo je obnovilo pitanje da li Tramp može iskoristiti moć predsedničkog pomilovanja na sebe kako bi izbegao buduće krivično gonjenje.

Tu temu je Tramp pokrenuo u prošlosti 2018. godine, suočavajući se sa istragom specijalnog istražitelja o vezama svoje kampanje 2016. godine sa Rusijom i tada je rekao da ima „apsolutno pravo“ da pomiluje samog sebe.

Ustav SAD je nem po tom pitanju, da li predsednik može sam sebi da oprosti, dok član II povelje daje predsedniku moć da „odobri odštetu i pomilovanje za prestupe protiv Sjedinjenih Država, osim u slučajevima impičmenta“.

„Nijedan predsednik nikada nije pokušao da pomiluje samog sebe, tako da nemamo nikakav presedan“, rekao je profesor prava na Američkom univerzitetu i autor knjige o predsedničkom pomilovanju Džefri Krauč.

„Predsednik Ričard Nikson je razmišljao o tome, ali se na kraju odlučio da to ne učini“, dodao je on.

Oni koji veruju da se predsednik može samooprostiti tvrde da u Ustavu nema ništa u suprotnosti sa tim, jer lider Amerike ima moć pomilovanja federalnih zločina, a ako i sam počini federalni zločin, onda bi trebalo da bude u mogućnosti da sam sebi oprosti za to delo, navodi Glas Amerike.