MSP Kine: Napad na Ukrajinu nije invazija, već vojna operacija

Svet 24. feb 202215:26 > 15:36 15 komentara
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Kina, država bliska predsedniku Rusije Vladimiru Putinu je, čini se, nakon celodnevnog ćutanja jasno zauzela stranu. Naime, Kina je naglasila da početak napada na Ukrajinu koji je objavio Putin nije invazija, već vojna operacija.

„Kina pomno prati situaciju i pozivamo sve strane da budu uzdržane i spreče da situacija izmakne kontroli“, rekla je portparola ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin, piše Nova.rs.

Povezane vesti:

Peking je takođe kritikovao Zapad zbog uvođenja novih sankcija Rusiji.

Osuda je došla nakon što je Rusija naredila trupama da uđu u samoproglašene Donjecku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR), što je jasno stavilo do znanja da Kina naginje ka ruskoj strani.

Zatim, Hua je izričito odbila da nazove vojnu akciju „invazijom“ i izbegla pitanja o tome da li je Kina u kontaktu sa ruskim i ukrajinskim liderima.

„Pitanje Ukrajine ima veoma komplikovanu istorijsku pozadinu i rezultat je različitih faktora, rekla je Hua novinarima, javlja Rojters.

Podsetimo, Kina je poslednjih nedelja okrivila Sjedinjene Države i njihove zapadne saveznike za „razvijanje“ krize, a Hua je ranije izjavila da SAD „dolivaju ulje na vatru“.

Kineska ambasada u Ukrajini upozorila je svoje državljane da budu na oprezu i ostanu kod kuće.

Komentari (15)

Vidi sve komentare