MSP Rusije: Više od 900 ukrajinskih vojnika iz Azovstala u istražnom zatvoru

Svet 19. maj 202208:41 12 komentara
REUTERS/Alexander Ermochenko

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je više od 900 ukrajinskih vojnika koji su se predali u čeličani Azovstal u Marijupolju poslati u istražni pritvorni centar.

Portparolka Marija Zaharova je kazala da se za dva dana, od 16. maja, predalo ukupno 959 ukrajinskih vojnika, uključujući i 51 koji je ozbiljno ranjen.

Povezane vesti

Ponovila je da su ranjeni smešteni u bolnicu u Novoazovsku u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), dok su ostali prebačeni u istražni pritvorni centar u Oljenjivki, gradiću nedaleko od linije fronta, ali na teritoriji koju kontroliše DNR.

CNN nije mogao da potvrdi ruske tvrdnje.

Ukrajinska strana nije ažurirala broj onih koji su napustili Azovstal, niti status pregovora o njihovoj razmeni za ruske zarobljenike.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenal je poručila da ukrajinski vojnici koji su se predali u čeličani ne smeju da budu loše tretirani, i mora da im se odmah omogući pristup Međunarodnom Crvenom krstu.

„Nadležni organi moraju u potpunosti da poštuju prava zarobljenika rata u skladu sa Ženevskom konvencijom“, kazao je zamenik direktora Amnestija za istočnu Evropu i centralnu Aziju Denis Krivošjev.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari (12)

Vidi sve komentare