Muslimanski hodočasnici okupljaju se na svetom mestu, planini Arafat

Svet 15. jun 202422:24 4 komentara
Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

Veliki broj hodočasnika koji učestvuju na ovogodišnjem na Hadžiluku se okupio na planini Arafat, nedaleko od Meke, mestu gde je navodno prorok Muhamed imao poslednju propoved, moleći Boga za blagoslov, blagostanje i dobro zdravlje.

Hadž je jedno od najvećih verskih okupljanja na planeti. Počeo je u petak, a saudijske vlasti očekuju da će broj hodočasnika ove godine premašiti dva miliona, približavajući se nivou od pre pandemije koronavirusa 2020. godine.

Hažiluk je jedan od pet stubova islama. Svi muslimani su obavezni da obave hadž barem jednom u životu, ako su fizički i finansijski sposobni za to.

Pročitajte još

Ovogodišnji hadž se dešava tokom rata između Izraela i Hamasa, koji je gurnuo Bliski istok na ivicu regionalnog sukoba. Palestinci iz Pojasa Gaze ove godine nisu mogli da putuju u Meku, zbog zatvaranja prelaza Rafa u maju, kada je Izrael proširio svoju kopnenu ofanzivu na taj grad, na granici sa Egiptom.

U cilju sprečavanja potencijalnih protesta ili skandiranja o ratu tokom hadža, saudijske vlasti rekle su da neće tolerisati politizaciju hodočašća.

Većina rituala tokom Hadža se održava na otvorenom sa malo ili nimalo senke. U toku letnjih meseci, temperature mogu da porastu i do 40 stepeni Celzijusa. Ministarstvo zdravlja je upozorilo da bi temperature mogle dosegnuti i do 48 stepeni Celzijusa i pozvalo hodočasnike da koriste kišobrane i piju više vode kako bi ostali hidrirani.

Saudijski ministar zdravlja Fahd bin Abdulrahman Al-Džalajel rekao je za Asošijeted pres da je do sada više od 150 hodočasnika zatražilo pomoć zbog – sunčanice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare