Muslimanski hodočasnici završavaju ovogodišnji Hadžiluk

Svet 17. jun 202413:08 0 komentara
Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

Muslimanski hodočasnici su danas u Mini, nedaleko od grada Meke u Saudijskoj Arabiji, drugi dan ritualno kamenovali stubove koji predstavljaju đavola.

Poslednji dani hadža se poklapaju sa muslimanskim praznikom Kurban-bajramom. Treće kamenovanje je u utorak, pre oproštajnog „tavafa“ – kruženja oko Kabe (Ćabe) – crne kamene kocke u Meki.

Po saudijskim zvaničnicima, više od 1,83 miliona muslimana obavilo je godišnji Hadž, a prošle godine ih je bilo 1,84 miliona.

Obredi se obavljaju po velikoj vrućini, do 49 stepeni Celzijusa, objavila je saudijska meteorološka služba.

Više od 2.760 hodočasnika pretrpelo je sunčani udar samo u nedelju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Jordan je u nedelju saopštio da je 14 jordanskih hodočasnika umrlo od toplotnog udara.

Hadž je jedno od najvećih verskih okupljanja u svetu i jedan je od pet stubova islama. Svi muslimani su obavezni da obave petodnevni hadž barem jednom u životu, ako su fizički i finansijski sposobni za to.

Kada se hadž završi, od muškaraca se očekuje da u znak obnove obriju glave, a od žena da ošišaju pramen kose.

Većina posle hodočašća u Meki ide u 340 kilometara udaljenu Medinu, radi molitve na ​​grobu proroka Muhameda. Ta grobnica u prorokovoj džamiji, jedno je od tri najsvetija mesta islama, zajedno s Velikom džamijom u Meki i džamijom Al Aksa u Jerusalimu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!