N1 na granici s Ukrajinom: U Rumuniju ušlo 200.000 izbeglica, 3000 traži azil

Svet 05. mar 202210:47 > 22:11 10 komentara

Oko 30.000 ukrajinskih izbeglica dnevno ulazi na teritoriju Rumunije, a ukupan broj njih koji su ušli u tu zemlju prešao je 200.000, javlja reporter N1. Branislav Šovljanski, koji se danima nalazi na ukrajinsko-rumunskoj granici, kaže da je više od 140.000 izbeglih već napustilo Rumuniju i da uglavnom idu ka zemljama zapadne Evrope, najviše u Poljsku i Češku.

Izbeglice koje pređu rumunsku granicu, i odluče se da ostanu u Rumuniji, smeštaju se duž granice u prihvatne centre, hotele ili privatni smeštaj. Kako javlja reporter N1, na ukrajinsko-rumunskoj granici postoji šest velikih prihvatnih centara i 13 manjih izbegličkih kampova. Ti kapaciteti su popunjeni, kako prenosi, negde oko 60 odsto. Navodi da je oko 3000 ukrajinskih izbeglica zatražilo azil, a rumunske vlasti su rekle da će svi oni dobiti svu pravnu, medicinsku pomoć i psihološku – ukoliko im je potrebna. Dobiće i novčana sredstva, a takođe izaći će im u susret tako što će im dati devetomesečne privremene radne dozvole za one koji žele da rade u Rumuniji, navodi Šovljanski.

On je juče razgovarao sa jednom devojkom iz Kijeva koja mu je rekla da planira da u Rumuniji nađe posao, dok se ne vrati kući.

Inače, stotine volontera sačekuju ukrajinske izbeglice. Navodi da i dalje dolaze informacije da i muškarci pokušavaju da pređu preko Tise, preko područja Karpata i da dolaze u Rumuniju da traže azil.

Podseća da su već krenule akcije ruske vojske koja pokušava da odseče luku Odesu, i ukoliko se to desi, navodi da bi stotine hiljada ljudi mogle da krenu iz Odese preko Moldavije na teritoriju Rumunije. Na granici sa Mađarskom su, dodaje, takođe stvorene velike gužve, a izbeglice uglavnom biraju druge pravce.

Naša ekipa, Šovljanski i snimatelj Slobodan Španić, bila je jedna od retkih koja je juče ušla u Ukrajinu i zabeležili smo kilometarske kolone automobila, u kojima su uglavnom ukrajinski državljani, ali smo zatekli i Sirijca koji je pobegao od rata u svojoj zemlji a onda ga je opet on dočekao u Ukrajini.

Zabeleženo je da u Ukrajini ima dovoljno namirnica u prodavnicama, kao i lekova, ali da nema dovoljno goriva. Cena goriva je je evro i deset centi za litar. Kako navodi reporter N1, njima je ograničeno gorivo na pet litara dnevno.

Izbeglice dolaze iz minuta u minut na ovoj granici, a situacija je slična i u Moldaviji gde su takođe gužve.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare