N1 na granici Ukrajine i Poljske: Do sada 827.000 izbeglica ušlo je u Poljsku

Svet 05. mar 202209:27 > 22:10 4 komentara

Do sada je 827.000 izbeglica ušlo je u Poljsku, potvrdila poljska granična služba, a javlja reporterka N1 Tina Jelin Dizdar, koja se nalazi na ukrajinsko-pljskoj granici. Potpredsednica SAD Kamala Haris posetiće naredne sedmice Poljsku, a nakon toga je ide u Moldaviju, navela je.

Svi izbegli žele što pre da se vrate u Ukrajinu, da ostanu u Poljskoj i ne idu dalje, a izvesno je da će morati da budu transportovane i u ostale delove Evrope, javlja reporterka N1 koja se nalazi na poljsko-ukrajinskoj granici.

Kako navodi, nemački državni sekretar je boravio danas u Poljskoj, razgovarao s premijerom i ministrom spoljnih poslova. Na Tviter nalogu poljske vlade, kako prenosi, danas je napisano: NATO ne ratuje sa Rusijom, sve radimo da okončamo rat ali se integritet i suverenitet Ukrajine moraju poštovati.

Ljudi na granici čekaju da budu transportovani autobusima, vozovima, tu je mnogo žena, dece, a ima i stranaca, pošto je u Ukrajini pre rata živelo 470.000 stranih državljana.

Među onima koji su ušli u Poljsku je i 380.000 školaraca, pa vlasti razmatraju uvođenje škole. U pitanju su deca koja su pohađala osnovne i srednje škola, a mala deca tu nisu ubrojana.

Poljaci su inače dobro organizovani, na graničnim prelazima su volonteri, nudi se piće, hrana, odeća, navodi reporterka N1.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare