N1 na rumunsko-ukrajinskoj granici: Ovaj čovek ima najteži, ali i najlepši posao

Svet 23. mar 202209:34 > 09:45 2 komentara
klovn ukrajna rumunija granica n1
N1/Aleksandar Cvrkotić

Sve više Ukrajinaca beži iz zemlje, a prema poslednjim podacima taj broj je veći od tri miliona. U samo jednom danu u Rumuniju je na graničnoom prelazu Siret ušlo 2.700 ljudi. Na tom prelazu je i reporterka N1 Vanja Đurić koja je razgovarala sa osobom koja na tom mestu ima najteži posao - klovnom koji pokušava da oraspoloži decu koja dolaze iz Ukrajine.

Crveni nos, šeširić i plavi šal. Nasmejani klovn iz Rumunije dočekuje male Ukrajince. Plišana lutka tigrića navučena na njegovu ruku pozdravlja pridošlice iz ratom zahvaćene susedne zemlje. Naravno, tu su i baloni – gumene kesice ispunjene vazduhom – tako jednostavna igračka koja mališanima neizostavno izmami osmeh. Deci je nekad potrebno tako malo.

POVEZANE VESTI:

Čini se da ovaj upečatljivi gospodin ima najteži posao na graničnom prelazi Siret.

„Posao jeste težak zadatak, ali čini mi se da se odraslima ovo čak i više sviđa nego deci. Jer su pod jakom stresom, i kada me vide sa decom, to je nekad dobro za njih“, kaže klovn u razgovoru sa reporterkom N1.

Dodaje, međutim, da na kraju dana nije tužan. „Deca mi toliko toga daju. Mali osmeh, malo ljubavi, za mene su veliki kao čitav svet. To je prelepo. Svima nam je neophodno da iskusimo ovu situaciju, zaboravite na sopstvene probleme“, ističe on.

Male Ukrajince na granici čekaju i slatkiši i igračke. A, odatle idu dalje da potraže sklonište od rata. Procenjuje se da je dosad više od tri miliona Ukrajinaca napustilo zemlju.

Kako javlja reporterka N1, rumunsko-ukrajinsku granicu prelaze majke sa decom i stariji ljudi, budući da je mlađim, vojnosposobnim muškarcima zabranjeno da napuštaju Ukrajinu. Samo kroz Rumuniju dosad je prošlo oko pola miliona Ukrajinaca, dok ih je 80.000 još uvek u toj zemlju.

Azil u Rumuniji dosad je zatražilo 4.000 ljudi.

Sve o ratu u Ukrajini pročitajte na našoj stranici Rat u Ukrajini i u BLOGU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare