N1 na rumunsko-ukrajinskoj granici: Sale za proslave kao smeštaj za izbeglice

Svet 24. mar 202212:18 1 komentar
N1/Vanja Đurić

U gradiću Sučeava, nadomak rumunsko-ukrajinske granice, vlasnici hotela nude sale za proslave kao smeštaj za ukrajinske izbeglice. Na recepcijama je sada i prijavni punkt na kojem su volonteri iz cele Evrope i prevodioci koji izbeglicama pomažu da se lakše registruju i smeste. Tu ih čekaju obroci, sredstva za ličnu higijenu, prostor za odmor i volonteri obučeni za rad sa decom.

U jednom od hotela ekipa N1 zatekla je Juliju, zubarku, koja je sa detetom napustila Ukrajinu, dok je njen muž, takođe zubar, ostao kod kuće, kako bi bio na raspolaganju svojoj zemlji, a i vojnosposbnim muškarcima nije dozvoljeno napuštanje Ukrajine.

Zajedno su vodili ordinaciju, a sad ni nje niti njihove kuće više nema. Sve im je, kako kaže Julija, uzela ruska vojska, a i pored njene kuće padaju bombe.

U hotelskoj sali sreli smo i jednu dizajnerku koja dolazi sa severa zemlje, pograničnog područja u blizini Belorusije. Sa majkom se uputila u Hrvatsku. Kaže da tamo imaju rođake kod kojih mogu da potraže smeštaj i eventualno posao ukoliko rat potraje.

I ona i Julija se nadaju da će, kako kažu, ludilo od rata da prestane, jer im je neverovatno da se u 21. veku tako nešto dešava i da neko hoće celu jednu zemlju da sravni sa zemljom. Nadaju se da će „Evropa zaustaviti Putina“ i da se rat neće proširiti na druge evropske zemlje.

Iako se svi nadaju da će se uskoro vratiti u svoje domove, broj onih koji preko graničnog prelaza Siret ulaze u Rumuniju polako se povećava. Prema zvaničnim informacijama za poslednja 24 sata, iz Ukrajine u Rumuniju je ušla 2.871 osoba.

N1/Vanja Đurić

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare