N1 s ukrajinskim izbeglicama u Poljskoj: Rat je strašan, Putine – proklet bio

Svet 04. mar 202213:40 13 komentara
Poljska, izbeglice, punkt u Korczowa, Rat u Ukrajini, Rusija Ukrajina rat,
F.Z./N1

Korczova. Selo na istočnoj granici Poljske i ujedno granični prelaz. Jedan od najfrekventnijih poslednjih osam dana, otkako je počela ruska agresija na Ukrajinu. N1 se nalazi na ovom području i donosi najnovije informacije.

Samo i četvrtak uveče u Poljsku je došlo oko 25.000 izbeglica, 100.000 tokom dana, a od početka agresije na Ukrajinu u susednu državu došlo je 700.000 izbeglica, objavio je N1 Sarajevo.

Korczova je samo privremeni prihvatni centar za ukrajinske izbeglice, ali i strance koji beže od rata u Ukrajini. Autobusi koji ukrajinske izbeglice voze dalje u Evropsku uniju dolaze jedan za drugim. Varšava, Poznan, Berlin, Frankfurt, čuje se s razglasa. Putuju do rodbine širom Evrope. Sa suzama u očima govore da nisu želeli da napuste svoju Ukrajinu, ali da su morali kako bi zaštitili najmlađe i najranjivije.

Poljska, izbeglice, punkt u Korczowa, Rat u Ukrajini, Rusija Ukrajina rat,
F.Z./N1

“Živim u Lavovu, vodim decu, unuke i svoje stare roditelje, jer nas je napala Rusija. Naši gradovi se granatiraju, naša deca ginu, moji kćerka i zet, roditelji ove dece, otišli su da brane domovinu”, kaže nam Svetlana.

Ona će sa unucima na krajnji jug Evrope – Portugal.

“Jako sam uplašena za budućnost moje dece i našu budućnost. Ostavili smo sve, ne znajući kada ćemo se vratiti. Silno želimo da se vratimo u svoju domovinu. Rat – to je strašno, granatiraju, tamo se gine, ljudi su u podrumima, sirene non-stop, deca ne spavaju, nervozni su. Ovo je užas. Proklet bio, Putine”, govori Svetlana.

Poljska, izbeglice, punkt u Korczowa, Rat u Ukrajini, Rusija Ukrajina rat,
F.Z./N1

Na parkingu pored prihvatnog centra stoji starija žena s malim detetom. Kaže kako voli svoju Ukrajinu i da želi da ide kući. Dolazi iz sela Voronjkiv u Kijevskoj oblasti.

“Tamo su sada velike bitke, došli smo odatle, išli smo preko Žitomira, bilo je jako strašno, sedili smo u podrumu, koliko su dana leteli avioni, eksplozije, sedili smo ispod kuće, prošlo je mnogo tenkova, mitraljeza, deca su sedila po podrumima, jako su se bojali i još uvek plaču kad se vrata zalupe”, kaže i dodaje:

“Juče smo došli ovamo i razmišljamo kuda dalje. Imamo rođake pa će nas možda neko primiti pa ćemo kod njih čekati. Ali mi volimo našu zemlju i želimo da idemo kući”.

Poljska, izbeglice, punkt u Korczowa, Rat u Ukrajini, Rusija Ukrajina rat,
F.Z./N1

Na povratak kući, nažalost, moraju da sačekaju. Sada je najvažnija sigurnost dece i onih koji su najranjiviji. U međuvremenu, u Przemisl i Korczovu i dalje pristižu autobusi puni izbeglica, žena i dece koji su preko noći odvojeni od svojih najmilijih i mira u kojem su živeli.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare