N1 sa meštanima ukrajinskog gradića: Svi patimo, ratu se niko ne raduje

Svet 04. mar 202219:33 > 20:33 8 komentara

Reporter TV N1 Branislav Šovljanski uspeo je da pređe granicu Rumunije i Ukrajine. Posetio je ukrajinska mesta Solotvino, Belu Crkvu i Veliki Bičkov. Meštani Velikog Bičkova su imali šta da kažu o situaciji.

„Ružno je to što nas je Rusija napala. Vidite šta nam rade, vidite i sami. Mislili smo da će sve biti u redu, ali šta da vam kažem – Putin je počeo rat. Svi patimo. U našem mestu je sve normalno a tamo na istoku, vidite šta se dešava. Bombarduju gradove, bombarduju…Pokušali su da dignu u vazduh i nuklearnu elektranu. Užas! Ako se svet ne umeša i ne stane na našu stranu biće baš…“, kazao je jedan Ukrajinac.

N1: Da li se kod vas nešto promenilo kada je počeo rat?

„Kod nas se ništa nije promenilo. Ovo je zakarpatska oblast. Držimo se. Cela istočna Ukrajina dolazi kod nas. Ima jako puno dece koju dovode da ih čuvamo. I žena i dece. Pomažemo sa čim možemo. Primamo ih u kuće. Ako nam Evropa ne pomogne, puno ćemo patiti, ali patiće i Evropa, jer Rusija ovde neće stati“, odgovorio je.

Jedan drugi Ukrajinac kaže da se „ratu niko ne raduje“.

„Znate kako, ratu se niko ne raduje. I hoću da kažem da mi uopšte nije jasno zašto su nas napali. Mi se ne mešamo u njihova posla. Zašto je on došao u našu Ukrajinu? Zašto nas je napao Putin“, upitao je.

N1: Imate li osećaj da vas Evropa i zapad podržavaju?

Šta da vam kažem, i ne. Ko bi sa njima ratovao? Da su hteli, odavno bi nas primili u NATO i odavno završili sa njim“, kaže.

N1: Da li se u pograničnim oblastima oseća da je u toku rat?

„Svakako. Svuda se oseća. Evo, na primer, benzin ne mogu da kupim, ne mogu do kuće da se dovezem. Davali su do skoro 20 litara, a sada ne mogu da kupim ni litar“, požalio se.

Više čitajte u BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare