N1 u Lavovu: Ogromni redovi za voz do Poljske, čeka se najmanje osam sati

Svet 09. mar 202219:38 > 20:01 0 komentara
REUTERS/Pavlo Palamarchuk

Ogroman je pritisak izbeglica i veliki su redovi na železničkoj stanici u Lavovu, navela je reporterka N1 Ana Mlinarić koja se nalazi u Lavovu.

Čeka se najmanje osam sati, a neki su ljudi čekali i cele prethodne noći da bi ušli u voz.

Među onima koji žele da napuste Ukrajinu preko Lavova su najviše žene i deca, ali danas su primećene i cele porodice. Naime, prema zakonu, ako porodica ima troje i više dece, onda muškarac nije vojni obveznik i sa suprugom ipak može da napusti zemlju.

Većina onih koji napušta Ukrajinu želi da ode u Poljsku, i svi čekaju na peronu broj pet, sa koga kreće beplatan voz za Poljsku.

Povezane vesti

Omogućeni su i drugi prevozi do granice, kao što su besplatni autobusi, i Grad Lavov je svoje međugradske autobuse u potpunosti stavio u službu prevoza izbeglica do granice. Postoji i određeni broj automobila, kojim volonteri besplatno prevoze zainteresovane do granice.

Među izbeglicama postoje mnogi koji uopšte nemaju planove šta će raditi nakon što pređu u Poljsku. Neki planiraju da se zaposle, a neki će tek u narednim danima videti šta i kako dalje, navodi reporterka N1.

I dok većina želi da ode iz zemlje, postoje oni koji bi daodu u glavni grad – Kijev, oko koga se ovih dana vode velike borbe. U pitanju su muškarci, a linije iz gradova u unutrašnjosti prema Kijevu nisu ukinute. Njima se prevoze vojnici i dobrovoljci.

Ukoliko se poštuje primirje, i ukoliko se uspostave koridori za izbeglice, u narednim danima se mogu očekivati nove izbeglice i novi pritisak na železničku stanicu u Lavovu.

Prem procenama UN, rat u ukrajini bi mogao da prouzrokuje broj izbeglica između pet i sedam miliona ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!