N1 u Londonu: Kako štrajk državnih službenika utiče na građane

Svet 03. feb 202319:463 komentara

U Velikoj Britaniji, koja je pogođea inflacijom od 10 posto, državni službenici već treći dan protestuju na ulicama Londona i drugih gradova, tražeći veće plate i bolje uslove rada. Danas su se štrajku priključile i mašinovođe.

Reporter N1 Dušan Mlađenović razgovarao je sa stanovnicima Londona koji imaju podeljana mišljenja o današnjem štrajku:

„Utiče na mene, radim u bolnici iza vas i shvatam emocije radnika, ali ovo sve utiče – i na infrastrukturu, način na koji dolazimo na posao. Svi koji žive van Londona se muče. Ne znam koliko će trajati, nadam se da će se uskoro završiti. Jer ovo je veliki stres za sve. Razumem nezadovoljstvo, ali ovo utiče na sve nas.“

„Štrajk ne utiče mnogo na mene, potpuno ih podržavam, podržavam svaki štrajk u ovoj zemlji. Ono što utiče na mene i sve ostale je naša vlada. Moraju da urade nešto oko toga ili da odu.“

Radnici na železnici traže povećanje plata. Odbili su prethodnu ponudu koja im je data i koja iznosi osam odsto povećanja, ali u delovima u naredne dve godine. Železničari kažu da to nioje dovoljno, da je inflacija na godišnjem nivou 10 odsto, i da im to povećanje praktično ništa i ne znači.

Ipak, neki sindikati su blizu dogovora. Kompanija Netvork rejl koja je npr. zadužena za održavanje pruga i signalizaciju, svojim zaposlenima je ponudila modernizaciju održavanja, 35-časovno radno vreme, kao i bolje okvire rada, odnosno neku vrstu našeg kolektivnog ugovora.

Komentari

Vaš komentar