N1 u Ukrajini: Sirene u većem delu zemlje, reakcije na ulicama govore koliko dugo traje rat

Svet 21. feb 202418:25 31 komentara

Od pada Avdejevke prošlo je nekoliko dana, ali u Ukrajini se vode rasprave da li je ranije trebalo povući trupe iz tog grada. Postoje indicije da se ruska vojska pregrupisala na drugom kritičnom mestu - Rabotino. Sirene za vazdušnu opasnost oglašavale su se nekoliko puta u toku dana.

Što se tiče Avdejevke, reporterka N1 Aleksandra Godfroa, koja se nalazi u Kijevu, podseća da su za nju trajale dugačke borbe, te se i rasrpava nastavila nekoliko dana pošto je ona pala u ruske ruke.

Pojedini vojni blogeri govore da je veliki broj zatvorenih i ranjenih, neki kažu i da je trebalo povući se ranije i organizovanije.

Kako je rekla, postoje informacije da se ruska vojska preorijentisala na Rabotino, da pokušava da napada ukrajinsku vojsku, ali bez uspeha.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je ruska vojska zauela i selo Krinki, u Hersonskoj oblasti, ali ukrajinska vojska ga je demantovala snimkom na kome se vide dva ruska vojnika kako postavljaju rusku zastavu, ali zatim beže glavom bez obzira.

Pročitajte još

Sirene za vazdušnu opasnost oglašavale su se u većem delu Ukrajine danas, a reakcija ljudi na ulicama govori koliko dugo traje ovaj rat – svi su nastavili svojim poslom, a prodavnice su se zatvorile, dok se nije oglasio alarm za prestanak vazdušne opasnosti.

Iz Rusije je vraćeno 11 ukrajinske dece, od dve do šest godina, pet devojčica i šest dečaka, koji su u različitim periodima deportovani, odnosno oteti iz Zaporoške i drugih oblasti koje su na početku rata bile okupirane.

Prema ukrajinskim podacima, više od 19.500 ukrajinske dece nalazi se na teritoriji Rusije, a tamo su dospeli ne svojom voljom i ne voljom svojih roditelja, zasad ih je vraćeno 380, različitim putevima.

Dečak sa kojim je reporterka N1 razgovarala rekao je da su mu Rusi govorili da ga niko ne čeka, da Ukrajina nije država, da mora da počne da govori ruski… Ceo razgovor sa njim pogledajte u N1 Specijalu povodom godišnjice početka rata u Ukrajini u subotu u 12h.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare