N1 u Varšavi: Poljska se sada već teže bori sa izbegličkom krizom

Svet 22. mar 202209:07 > 10:50 0 komentara

Reporterka N1 Ika Ferrer Gotić nalazi se u Varšavi, tačnije na centralnoj železničkoj stanici gde najveći broj izbeglica traži krov nad glavom ili kartu za neki drugi grad ili čak besplatnu kartu za neki od gradova Evropske unije. Poljska se sada već teže bori sa ovom najtežom izbegličkom krizom nakon Drugog svetskog rata, javlja naša novinarka.

Vlada Poljske nije postavila kampove za izbeglice što može predstavljati jedan veliki problem. Radi se o improvizovanim kampovima, koji bi mogli biti deo diskusije narednih nekoliko dana pa i kad bude naredne sedmice poseta Varšavi američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ukupno 50 posto dece nalazi se u Poljskoj od svih izbeglica, a više od dva miliona je prešlo granice Ukrajine u Poljsku. Poljska je primila najveći broj izbeglica ali i dalje su otvorene granice. Deci je potreban krov nad glavom, hrana i voda.

Ekipa N1 dobila je dozvolu da snimi jedno od krila poslednjeg sprata centralne Železničke stanice u Varšavi. Tužne slike. Ukrajinska deca spavaju na podu Glavne železničke stanice.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je rekao da bi Hrvatska trebalo da bude spremna da primi više od 20.000 Ukrajinaca. Hrvatska stavlja svoje kapacitete na raspolaganje, ali biće potrebna međunarodna pomoć.

Kada je u pitanju Srbija, oko 3.200 Ukrajinaca već se sada nalazi u Srbiji. Kada je BiH u pitanju, ona se još uvijek bori sa migrantskom krizom, a vlasti BiH to su na neadekvatan način ispratili.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!