Na donatorskoj konferenciji Turskoj i Siriji obećano sedam milijardi evra

Svet 20. mar 202323:51 2 komentara
John THYS / AFP

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji Evropske unije (EU) u ponedeljak prikupljeno je više od sedam milijardi evra (7,5 milijardi dolara) za podršku Turskoj i Siriji nakon prošlomesečnih snažnih zemljotresa, od čega su 3,3 milijarde evra obećale institucije EU i države članice , prenosi Anadolija.

„Ukupna obećanja iznose sedam milijardi evra“, najavio je švedski premijer Ulf Kristerson na kraju Međunarodne donatorske konferencije „Zajedno za narod Turske i Sirije“.

Kristersson je rekao da je prikupljanje sredstava postiglo svoj cilj pružanja pomoći, oporavka i rehabilitacije nakon razorne prirodne katastrofe.

Domaćini događaja bili su Evropska komisija i Vlada Švedske, koja je 1. januara preuzela predsedavanje Savetom EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je rezultate konferencije.

„Hvala vam puno što ste pokazali ljudima u Siriji i Turskoj da nisu sami, da nam je stalo i da smo tu da pomognemo“, rekla je ona.

Ona je na konferenciji za novinare navela da je „evropski tim”, odnosno institucije EU i države članice, obećao ukupno 3,3 milijarde evra za narode Turske i Sirije.

Evropska komisija obećala je milijardu evra za obnovu u Turskoj i dodatni paket od 108 miliona evra za humanitarnu pomoć i oporavak u Siriji.

Evropska investiciona banka, podržana budžetom EU, ponudila je Turskoj i 500 miliona evra kredita pod povoljnim uslovima.

„Kao što smo brzo stali uz ljude sa hitnom podrškom, sada stojimo uz njih u oporavku i rekonstrukciji“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Ona je objasnila da je EU spremna da podeli svoju stručnost i iskustvo u izgradnji kuća, škola i bolnica otpornih na seizmičku aktivnost, kao i da zajedno radi na izgradnji ekološki prihvatljivih kuća kako bi se smanjila potrošnja energije i uticaj na klima.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale pogodila su 6. februara južne delove Turske sa epicentrom u Kahramanmarašu.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su prošlog meseca pogodili južnu Tursku porastao je na 50.096.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turskoj je pogođeno razornim zemljotresima, kao i mnogi drugi u severnoj Siriji.

Komentari (2)

Vidi sve komentare