Na Eviji izgorela maslina stara 2.500 godina

Svet 12. avg 202121:04 komentara
Tanjug/(AP Photo/Mićael Varaklas

Drevno drvo masline, za koje lokalci kažu da je staro 2.500 godina, izgorelo je u požarima na drugom po veličini grčkom ostrvu Evija, zajedno sa još milion drugih stabala, prenosi grčki list Ekatimerini.

Lokalno stanovništvo se nada da koren masline na severu ostrva nije uništen, te će uspeti da se regeneriše i ponovo izlista, dodaje list.

Lokalni stanovnik Apostolis Panajotu objavio je slike drveta na Tviteru, pokazujući kako izgleda pre i posle požara. Drvo koje je bilo plodno i koje je moglo da proizvede još maslina, bilo je toliko veliko da je 10 ljudi moglo da stane duž prečnika stabla, prenosi greekreporter.com.

Prema grčkim medijima, koji se pozivaju na lokalce, radi se o maslini koju je spomenuo još drevni antički geograf, filozof i istoričar Strabon.

Povezane vesti

Razmere uništenja koje su za sobom ostavili požari na Eviji su ogromne, prema Nacionalnoj opservatoriji Atine.

Kako je navedeno iz te službe, od početka požara prošlog četvrtka spaljena je teritorija veličine 51.000 hektara.

Profesor geologije sa atinskog univerziteta Eftimios Lekas objavio je zabrinjavajući članak u kojem je naveo da Evija rapidno klizi ka pustinji, prenosi greekreporter.com.

Lekas tvrdi da će se geomorfologija oblasti na Peloponezu i na Eviji koje su trenutno pod vatrenom stihijom drastično promeniti, ali, međutim, veruje da spaljene oblasti na Atici neće biti pogođene toliko i mogle bi da pretrpe manje promene u odnosu na period od pre požara.

„Rizik od odrona na severu Evije je drastično povećan i očekuju se znatne posledice. Isto se odnosi i na Peloponez, u manjoj ali ipak primetnoj meri“, napisao je Lekas.

Upozorio je i da Eviji prete poplave, pošto je ogromno područje borovih šuma potpuno uništeno. On je dodao da se procenjuje da 40 hektara nikada neće biti vraćeno u pređašnje stanje. To će se destiti zbog intenziteta požara, nepristupačnog terena i rapidne erozije koja se dešava i nastaviće da se dešava na severu tog ostrva, navodi on.