Na predsedničkim izborima u Češkoj vodi general Petr Pavel

Svet 28. jan 202315:371 komentar
REUTERS/David W Cerny/File Photo

U drugom krugu direktnih izbora za novog predsednika Češke vodi general u penziji, bivši šef Vojnog komiteta NATO, Petr Pavel kome i tri različita modela predviđanja uz pomoć veštačke inteligencije u češkim medijima pripisuju konačnu pobedu sa skoro 60 odsto glasova.

Posle prebrajanja glasova sa 50 odsto birališta Pavel vodi sa 55,25 odsto osvojenih glasova, dok bivši populistički premijer, lider opozicije, peti najbogatiji milijarder u Češkoj, Andrej Babiš (68) ima 44,74 odsto glasova.

Modeli zasnovani na novim tehnologijama i veštačkoj inteligenciji, koji su se pokazali izuzetno precizni u prvom krugu izbora pre 14 dana, budući da prvi stižu glasovi iz sela i manjih gradova, u kojima ima glavnu podršku Babiš, dok Prag i veliki gradovi tradicionalno za desni centar stižu na kraju, predvidjaju da će pobeda pripasti generalu Pavelu sa preko 58 do skoro 60 odsto glasova.

Ove treće direktne izbore za predsednika Češke prati veliko interesovanje Čeha i prema do sada prebrojanim glasovima i predviđanjima odziv dostiže skoro 70 odsto od 8,25 miliona registrovanih birača.

Posle nevidjeno oštre kampanje koju je premijer Petr Fijala nazvao odvratnom obojica kandidata obećali su da se neće poneti kao bivši američki predsednik Donald Tramp i da će poštovati izborni rezultat i apelovati na svoje birače da poštuju novoizabranog predsednika jer je i njihov.

Novi predsednik preuzeće funkciju u martu, kada sadašnjem predsedniku Milošu Zemanu istekne drugi, po Ustavu poslednji predsednički mandat.

Češki predsednik ima mala ovlašćenja ali su prva tri predsednika, Vaclav Havel, Vaclav Klaus i Miloš Zeman, kao izrazite ličnosti češke Plišane revolucije i tranzicije u tržišnu privredu i demokratsko društvo uspevali ličnim autoritetom, a Zeman povremeno i otvoreno ignorišući Ustav, da pribave sebi daleko veći uticaj.

Petr Pavel je nezavisni kandidat, liberalno i proevropski orijentisan ali nikako ne bi bežao od pregovora sa Rusijom da se okonča rat, sa biračkim jezgrom iz desnog centra i podrškom vlade premijera Petra Fijale, dok Andreja Babiša, koji takodje nije proruski orijentisan, podržava odlazeći predsednik Zeman.

Koliko su predviđanja veštačke inteligencije bila tačna kao i ime novog predsednika Česi će saznati kasnije posle podne, zvanično konačno uveče.

Komentari

Vaš komentar