Na prvi sastanak Evropske političke zajednice pozvane 44 zemlje

Svet 22. sep 202219:551 komentar
N1/arhiva

Turska, Britanija i zapadnobalkanska šestorka su među 44 zemalja pozvanih na prvi sastanak Evropske političke zajednice, koji će biti održan 6. oktobra u Pragu, javio je jedan evropski zvaničnik.

Taj projekat platforme za politički dijalog i saradnju pokrenuo je francuski predsednik Emanuel Makron u maju.

Pročitajte još

Pozivno pismo, upućeno vođama evropske dvadesetsedmorice kao i zemalja kandidata za pristupanje Uniji ili zemalja suseda evropskog bloka, poslato je u ime predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i češkog premijera Petra Fijale, čija zemlja je aktuelni predsedavajući Savetom EU.

Pored zemalja članica Unije pozvane su vođe zapadnobalkanske šestorke (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija) zatim Velike Britanije, Norveške, Švedske, Ukrajine, Moldavije, Islanda, Gruzije, Turske, Jermenije, Azerbejdžana i Lihtenštajna.

Na sastanku će, pored Šarla Mišela, biti prisutna i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prvi sastanak će biti na nivou šefova država i vlada 6. oktobra u Pragu uoči samita EU 7. oktobra.

Na sastanku Evropske političke zajednice treba da se razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa i ojača bezbednost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta, rekao je isti izvor. Plan je da se ovakvi sastanci na nivou vođa održavaju jedan put ili dva puta godišnje.

Sastanak će se sastojati od plenarne sednice, okruglih stolova, bilateralnih sastanaka i završne večere.

EU daje uveravanja da Evropska politička zajednica nije alternativno rešenje za proširenje bloka.

Što se tiče Velike Britanije, koja je napustila EU, ostaje da se vidi kakav će biti odgovor premijerke Liz Tras. Ona je često imala oštar ton prema EU i tvorac je zakona koji nastoji da zaobiđe sporazum post-Bregzit o Severnoj Irskoj, što izaziva tenzije sa Briselom.

Komentari

Vaš komentar