Nađeni dokazi o sistematskom silovanju tokom napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela

Svet 21. feb 202421:34 16 komentara
JACK GUEZ/AFP

Udruženje kriznih centara za žrtve seksualnog nasilja u Izraelu saopštilo je danas da je našlo dokaze o "sistematskom i namernom" silovanju tokom napada Hamasa na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra koji je izazvao rat u Pojasu Gaze.

U izveštaju se navodi da su u nekim slučajevima žrtve silovane pred porodicom i prijateljima da bi se izazvali veći bol i poniženje.

Orit Suliceanu, izvršna direktorka Udruženja, rekla je da su u mnogim slučajevima teško osakaćena tela žrtava – i muškaraca i žena, uključujući genitalije.

Izveštaj koji je danas objavljen, ne navodi broj dokumentovanih žrtava, ni njihov identitet.

Suliceanu je rekla da bi to bilo teško jer su mnoge žrtve ubijene pošto su napadnute, a hitna pomoć je toliko bila preokupirana brojem ubijenih i razmerama razaranja, da nije dokumentovala znake seksualnog nasilja.

Autori izveštaja su rekli da su istraživanje zasnovali na poverljivim i javnim intervjuima sa zvaničnicima, zaposlenima u hitnoj pomoći i na vestima u medijima.

Istraga Asošiejted presa je takođe našla da je seksualno nasilje bilo deo divljanja „hamasovaca“ i drugih ekstremista koji su na jugu Izraela 7. oktobra ubili oko 1.200 ljudi, većinom civila, a više od 250 oteli i odveli kao taoce u Gazu.

Palestinska islamistička organizacija Hamas je odbacila optužbe da su njegovi borci počinili seksualno nasilje.

Po izraelskom izveštaju, podnetom UN čiji istražitelji sprovode sličnu istragu, seksualno i rodno zasnovano nasilje dogodilo se na četiri glavna mesta: na muzičkom festivalu Nova, u naseljima kraj granice Gaze, u izraelskim vojnim bazama i na mestima na palestinskoj teritoriji gde su držani taoci.

Suliceanu je rekla da je svrha izveštaja da dokumentuje da je seksualno nasilje bilo slično na mnogim mestima što nagoveštava da ga je organizovao Hamas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare