Najbolja gimnastičarka sveta: FBI zataškavao zlostavljanje sportistkinja

Svet 15. sep 202119:17 komentara
Graeme Jennings/Pool via Reuters

Najbolja gimnastičarka sveta Simon Bajls u sredu je emotivnim svedočenjem u američkom Senatu optužila FBI za zataškavanje i "zatvaranje očiju", dok ju je Leri Nasar zlostavljao, kao i stotine drugih sportistkinja.

„Nismo uspeli i zaslužujemo odgovore. Zaista se čini da je i FBI uključen u zataškavanje, kao i vođstvo Američkog gimnastičkog saveza“, rekla je Bajls pred Odborom za pravosuđe Senata, gde se pojavila sa još tri sportistkinje – Ali Rajsman, Makejla Maroni i Megi Nikols.

Bajls (24) je vlasnica čak 32 olimpijske i svetske medalje.

Do istrage u Senatu je došlo nakon što je glavni inspektor Ministarstva pravosuđa Majkl Horovic u julu izdao oštar izveštaj u kojem je FBI osuđuje zbog neuspeha u istrazi zlostavljanja sportista i zbog niza grešaka koje su dopustile da se zlostavljanje nastavi mesecima nakon prvobitnog otkrića.

Graeme Jennings/Pool via Reuters

Horovic će takođe svedočiti u sredu, kao i direktor FBI Kris Vrej, za kojeg se očekuje da će se suočiti s oštrim ispitivanjem senatora, zbog čega njegovi agenti koji su loše vodili istragu nikada nisu krivično gonjeni zbog toga.

Istraga FBI protiv glavnog lekara gimnastičkog saveza Nasara započela je u julu 2015. godine, nakon što je predsednik i izvršni direktor američke gimnastike Stiven Peni prijavio optužbe terenskoj kancelariji FBI u Indijanapolisu i agentima dostavio imena tri žrtve spremne na razgovor.

Nasar je osuđen na 60 godina zatvora 2017. godine zbog posedovanja i distribuiranja dečje pornografije, a potom je osuđen na čak 175 godina robije zbog seksualnog zlostavljanja stotine gimnastičarki, među kojima je bila i Bajls.