Najmanje 17 povređenih u eksploziji u Los Anđelesu

Svet 01. jul 202115:12 0 komentara
REUTERS/David Swanson

Najmanje 17 ljudi je povređeno u eksploziji u Los Anđelesu prilikom kontrolisanog uništavanja eksplozivnih naprava koje su zaplenjene zajedno sa nekoliko tona nelegalnih pirotehničkih sredstava, rekli su zvaničnici.

U sinoćnjoj eksploziji, koja je oštetila kuće i raznela prozore, povređeno je 10 policajaca i sedam civila, ali nisu životno ugroženi, izjavio je na konferenciji za novinare šef policijske uprave Los Anđelesa Majkl Mur.

Eksplozija je raznela krov kamiona za razminiranje, pokazuju snimci lokalnih medija, ali se za sada ne zna zašto je došlo do eksplozije tog vozila.

„Poštovani su protokoli, ali se dogodilo nešto što ipak nije smelo da se dogodi u vozilu i ne znamo zašto“, dodao je šef policije.

Mur je rekao da je policija u sredu obaveštena o postojanju nelegalne pirotehnike u jednoj kući, a da je na licu mesta pronašla veliki broj kutija sa vatrometom, odnosno 2.300 kilograma pirotehničkih sredstava, kao i eksplozivne naprave izrađene od limenki kojima je dodat detonator.

Te bombe su stavljene u kamion za razminiranje, a potom je izazvana eksplozija.

Policija je uhapsila 27-godišnjeg muškarca zbog posedovanja eksplozivnih naprava i najavljuje prijavu protiv njega i zato što je doveo u opasnost 10-godišnjeg brata koji je bio u kući.

Pirotehnika, koja nije kupljena u Kaliforniji, bila je namenjena za proslavu 4. jula, rekao je šef policije.

Los Andđles je zbog velike suše pokrenuo program otkupa pirotenike, koja je zabranjena. Policija je prošle godine zaplenila više od četiri tone pirotehničkih sredstava.