Najmanje 200 poginulih i 400 ranjenih u napadu Azerbejdžana na Nagorno-Karabah

Svet 20. sep 202321:52 10 komentara
Karen MINASYAN / AFP

Najmanje 200 ljudi je poginulo, a 400 je ranjeno u vojnoj operaciji Azerbejdžana na Nagorno Karabah, nastanjen Jermenima, objavili su oni.

To je na društvenim mrežama saopštio predstavnik za odbranu ljudskih prava u Nagorno Karabahu Gegham Stepanijan.

Azerbejdžan je u utorak pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno Karabahu koja je posle 24 časa završena dogovorom sa Jermenima da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji te otcepljene teritorije u Azerbejdžan. Pregovori su zakazani za sutra.

Azerbejdžanskki predsednik Ilham Alijev je danas posle potpisivanja primirja ;objavio preko televizije da je Azerbejdžan „ponovo uspostaviio svoj suverenitet u Nagorno Karabahu“.

Alijev je rekao da su „separatisti počeli da polažu oružje i da napuštaju vojne položaje“ u skladu sa sporazumom o primirju.

On je rekao da je njegova vojska „uništila većinu“ snaga i opreme „separatista“ koji kontrolišu tu vrletnu planinsku oblast još od prvog rata sa Azerbejdžanom 1990-ih prilikom raspada Sovjetskog Saveza.

„Proces povlačenja ilegalnih jermenskih jedinica sa njihovih pozicija je počeo. One su prihvatile naše uslove i počele da polažu oružje. Azerbejdžan je ponovo uspostavio suverenitet zahvaljujući uspešnim antiterorisstičkim merama,“ rekao je Alijev.

Nagorno-Karabakh Foreign Ministry / AFP

Azerbejdžan je svoju operaciju u Nagorno Karabahu nazvao „antiterorističkom“.

Alijev je neuobičajeno pohvalio stav susedne Jermenije, velikog rivala njegove države, koja juče i danas nije poslala vojnike u odbranu Nagorno Karabaha.

On je ocenio da će taj stav Jermenije imati pozitivan uticaj na mirovni proces.

Obećao je da će poštovati sva prava Jermena u Nagorno Karabahu koji ima 145.000 stanovnika, mada su ih Rusija i lokalne vlasti već preventivno evakuisali u hiljadama.

Alijev je priznao da je u sukobima bilo mrtvih i ranjenih u redovima Azerbejdžanaca, ali nije rekao koliko.

Zaraćene strane treba da se sastanu sutra u azerbejdžanskom gradu Jevlahu radi prvog razgovora o „reintegraciji“ Nagorno Karabaha u sastav Azerbejdžana.

U Jerevanju su demonstranti, ogorčeni jer premijer Jermenije nije branio Nagorno Karabah, gađali policiju flašama i kamenjem ispred sedišta Vlade, prenosi novinar Frans presa.

Policija je upotrebila šok’bombe i upozorila da će pribeći „specijalnim merama“ ako se ne uspostavi red.

Planinska oblastNagorno-Karabah i deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine.

Rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan međutim tvrdi da posle primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast. Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini planinski put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom što je izazvalo nestašicu i hrane i lekova u tom regionu.