Najmanje četiri eksplozije zabeležene na Krimu

Svet 19. avg 202209:4046 komentara
OSINT-88/Handout via REUTERS

Najmanje četiri eksplozije zabeležene su tokom noći između četvrka i petka na Krimu, u blizini vojnog aerodroma Belbek i nadomak lučkog grada Sevastopolja.

Ruski administrator Sevastopolja Mihail Razvožajev napisao je na Telegramu kasno u četvrtak da je protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski dron i dodao da eksplozije nisu izazvale „nikakvu štetu“, objavila je Radio Slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na lokalne izvore.

Istog dana, ruski zvaničnik u gradu Kerču, gde se nalazi Krimski most, rekao je da je aktivirana protivvazdušna odbrana.

Nema opasnosti za grad ili most, naveo je neimenovani zvaničnik.

Krimski most, koji povezuje Krim sa Rusijom, završen u maju 2018. godine po ceni od oko četiri milijarde dolara, podignut je kao prestižni projekat koji je otvorio ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruske vojne ciljeve na Krimu, koji je Moskva pripojila 2014. godine, poslednjih dana potresle su eksplozije.

Rusko skladište municije na severu Krima eksplodiralo je 16. avgusta, u incidentu koji su ruske vlasti pripisale „sabotaži“.

Istog dana eksplodirala je električna trafostanica u okrugu Džankoj, a uzrok je nepoznat.

Vazdušna baza Saki je pogođena 9. avgusta eksplozijama, kada je uništeno najmanje devet vojnih aviona, uključujući lovce Su-30SM i bombardere Su-24M, navodi RSE.

Ukrajinski zvaničnici su izbegavali da javno preuzmu odgovornost za eksplozije, ali je neimenovani visoki ukrajinski zvaničnik izjavio za Njujork tajms da elitna ukrajinska vojna jedinica izvodi „bar neke od napada“ iza neprijateljskih linija, navodi RSE.

Komentari

Vaš komentar