Najmanje devet žena žrtve „droge za silovanje“ na proslavi Šolcovog SPD-a

Svet 09. jul 202218:47 > 18:51 33 komentara
Shutterstock

Najmanje devet žena koje su prisustvovale zabavi koju je organizovala nemačka Socijaldemokratska partija (SPD), u kojoj je bio i kancelar Olaf Šolc, drogirano je supstancom poznatom kao "droga za silovanje", saopštio je SPD u subotu.

Portparol poslaničke grupe u parlamentu potvrdio je pisanje berlinskog dnevnika Tagesspiegel i dodao da je do sada potvrđeno devet žrtava.

Berlinska policija saopštila je da istražuje ozbiljne telesne povrede nakon što je 21-godišnja žena podnela prijavu.

„Savetujem svima kojih se to tiče, da podnesu tužbu“, napisala je na Tviteru jedna od čelnica SPD Katja Mast.

U mejlu upućenom učesnicima te letnje proslave održane u sredu, SPD osuđuje „užasan čin koji je odmah prijavljen policiji“.

Tradicionalnoj proslavi koju SPD organizuje uoči letnjeg odmora prisustvovalo je oko hiljadu ljudi, a među njima je bio i kancelar Šolc iz te stranke, kao i brojni drugi predstavnici i saradnici.

Berlinska policija je saopštila da je nakon „proslave koju je organizovala politička partija“, 21-godišnja žena prijavila da se ne seća nijednog detalja večernje zabave sledećeg dana.

Prijavila se u bolnicu na pregled i uložila žalbu. Ta mlada žena je konzumirala hranu na zabavi i pila bezalkoholno piće kada je iznenada osetila slabost i vrtoglavicu.

Policija je do sada obaveštena o još četiri takva slučaja.

„Droga za silovanje“ izaziva mučninu i vrtoglavicu i uglavnom se stavlja u piće i izaziva sedaciju sa hipnotičkim dejstvom (pospanost) tako da osoba ne može da se odupre, a agresori mogu da je siluju ili primenjuju neki oblik agresije.

U Berlinu, gradu poznatom po ponekad preteranim zabavama, 2021. godine prijavljena su 22 slučaja agresije sa „drogama za silovanje“, piše dnevnik Berliner Zeitung.

Međutim, stvarni broj žrtava je mnogo veći, jer se mnogi ne sećaju događaja i stide se da podnesu žalbu.

Komentari (33)

Vidi sve komentare