Najveći sindikat nemačkih industrijskih radnika traži povećanje plata za sedam odsto

Svet 17. jun 202419:55 0 komentara
REUTERS/Jana Rodenbusch

Najveći sindikat industrijskih radnika u Nemačkoj saopštio je danas da će u predstojećim pregovorima sa poslodavcima tražiti uvećanje plata za sedam odsto za milione radnika, tvrdeći da su kompanije, uključujući proizvođače automobila, u poziciji da to omoguće.

Rukovodsto sindikata IG Metal reklo je da preporučuje ovakav rast plata za 3,9 miliona radnika, s obzirom na „uporno visok nivo cena“ u Nemačkoj.

Prema ovim sindikalcima, kompanijama posao dobro ide, i mada cene više ne skaču tako brzo kao ranije, povećanja plata iz prethodnog kolektivnog sporazuma krajem 2022. godine pojela je inflacija.

Pročitajte još:

Tom prilikom, dogovoreno je da plate u naredne dve godine porastu za 8,5 odsto, uz jednokratne isplate do 3.000 evra kako bi se ublažili efekti visoke inflacije.

Vlada je tada odobrila ove isplate, koje nisu oporezovane.

IG Metal sada traži povećanje od sedam odsto, ali tokom perioda od godinu dana, i smatra da industrija sada generalno dobro stoji i da su se ekonomski izgledi popravili.

Prethodni kolektivni ugovor ističe u septembru.

Inflacija u Nemačkoj, najjačoj ekonomiji Evrope, na godišnjem nivou sada iznosi 2,4 odsto, dok je početkom prošle godine iznosila čak devet odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!