Nakon atentata na Fica, Slovačka ponovo u centru pažnje – zbog pritisaka na medije

Svet 28. maj 202419:26 1 komentar
REUTERS/Radovan Stoklasa

Manje od dve nedelje nakon neuspelog pokušaja atentata na premijera Roberta Fica, Slovačka je ponovo na naslovnim stranama, ovog puta zbog pritiska vlade na slobodu medija i demokratske norme.

Poslanici Slovačke nacionalne partije (SNS), mlađeg partnera u levičarsko-populističkoj vladajućoj koaliciji, podneli su nacrt amandmana na Zakon o medijima i Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Predloženim izmenama zakona o medijima bi se uvelo „pravo na ispravku”, koje bi zahtevalo od medija da, kada se nešto ospori, izmene navodno neistinite ili nepotpune vesti „koje osporavaju čast, dostojanstvo ili dobru reputaciju podnosioca predstavke“, prenosi Politiko.

POVEZANE VESTI

Izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama omogućile bi državnim službenicima da naplaćuju podnošenje takvih zahteva, za koje smatraju da su „izuzetno obimni“, a u obrazloženju se navodi da je to neophodno kako bi se smanjio broj neozbiljnih zahteva koji „značajno opterećuju“ državne službe.

Advokat specijalizovan za sudske sporove u vezi sa medijima Tomaš Kamenec rekao je da je predlog zakona neprecizan i da predstavlja „recept za proizvoljna tumačenja, jer će pristup informacijama ubuduće biti uslovljen plaćanjem nedefinisane naknade“.

To je korak u pogrešnom pravcu i samo postavlja administrativnu barijeru slobodnom pristupu informacijama, dodao je.

Lider Slovačke nacionalne partije Andrej Danko izjavio je na konferenciji za novinare posle ranjavanja Fica da je „za njegovu stranku počeo politički rat“.

„Biće promena u medijima, era bezobrazluka je završena”, poručio je Danko.

Vladajuća koalicija je kritična prema medijima otkako je preuzela vlast i trenutno transformiše državni javni servis RTVS u državnu instituciju pod većom kontrolom vlade, nakon što je Fico proglasio njeno izveštavanje „nedovoljno objektivnim“.

U neprijateljskoj klimi, komercijalne TV stanice Joj i TA3 otkazale su svoje političke emisije, a proteklog vikenda je to uradila i Markiza, koja je prekinula svoj popularni format sedmične debate „Teško pitanje“, koji je vodio istaknuti novinar Mihal Kovačič.

„Slovačka trenutno proživljava rat zbog orbanizacije naših televizijskih stanica. Ako to ne zaustavimo, imaćemo pogubne posledice po slovačku demokratiju“, rekao je Kovačić u nedelju, na kraju emisije koju je vodio.

Rukovodstvo TV Markize je odmah reagovalo i objavilo „trenutno otkazivanje“ Kovačičeve emisije, tvrdeći da ju je „zloupotrebio da bi nametnuo svoje lično mišljenje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare